Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vejen til »Big Brother«-samfundet er brolagt med gode intentioner

Argumentet for øget overvågning har alle dage været, at det gør efterforskningen nemmere og skaber tryghed, men hvor stopper denne argumentation egentlig? spørger KU-landsformand Anders Storgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Regeringens forslag om massivt øget overvågning med 300 nye kameraer og flere beføjelser er endnu et skridt på vejen mod det tillidsløse samfund, som Mette Frederiksen i sin åbningstale sagde, at hun frygtede. Lige så fristende en løsning på kriminalitet med øget overvågning kan være, lige så farlig er den.

Argumentet for øget overvågning har alle dage været, at det gør efterforskningen nemmere og skaber tryghed, men hvor stopper denne argumentation egentlig? Det ville gøre efterforskningen af forbrydelser meget lettere, hvis man opsatte et kamera på hvert et gadehjørne og i hvert et hjem. Forestil jer f.eks., hvor mange voldssager og voldtægter i hjemmet, som man kunne påvise, hvis politiet kunne overvåge alt på kamera.

Problemet er bare, at der ikke er nogen naturlig stopklods for argumentationen om, at overvågning er acceptabel fordi den leder til bedre efterforskning. I et demokrati kan det ikke passe, at man som lovlydig borger skal finde sig i at blive overvåget, hvor end man går i det offentlige rum.

Det er ikke kun et brud med grundlæggende vestlig retsstatstankegang om, at man er uskyldig til det modsatte er bevist - det er også utrolig farligt i en tid, hvor digitaliseringen giver uendelige muligheder for misbrug af data. Hackere, fjendtlige stater og folk med onde intentioner vil kunne udnytte den motorvej for information, som vi sikkert i god tro vil opbygge for vores egen sikkerhed. »Big Brother«-samfundet fra bogen »1984« behøver ikke en dystopisk magtovertagelse for at kunne opstå, men kan ske ved, at vi bytter grundlæggende tillid og frihed til fordel for falsk tryghed under konstant overvågning.

Derfor må og skal overvågning kun opsættes i absolutte nødstilfælde og begrænses i videst muligt omfang.

Jeg er dybt skuffet over, at Konservative og Venstre er hoppet med på vognen. Vi er tilhængere af hårdere straffe og mere politi, fordi vi tror på, at retssamfundet må og skal opretholdes, uanset bander og hårdkogte kriminelles hærgen. Det svigter vi, når vi udvander de selvsamme værdier i tryghedens navn.

Hvis vi lader de kriminelle skabe et tillidsløst overvågningssamfund, har vi ladet dem ødelægge mere end nogen bandekrig nogensinde vil kunne. For vores tryghed kommer af tillid og fælles ansvar - ikke overvågning.

Anders Storgaard, landsformand, Konservativ Ungdom