Vanære

For nogle år tilbage var der en episode med en hjemløs på metrostationen Kongens Nytorv, der blev overfuset af to piger, men hvor TV-værten Hans Pilgaard greb ind og forsvarede den hjemløse. I den forbindelse kom det frem, at hjemløse stadigt oftere blev udsat for sådanne overfald. Er det sådan et samfund, vi er ved at udvikle?

Halime Oguz: »Lever vi allerede efter devisen, at det ikke er nogen vanære at være fattig, men at det lige så godt kunne være det.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere

Er det en vanære at være fattig? I forbindelse med indførelsen af det nye kontanthjælpsloft udtaler Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, at det sådan set er meningen, at f.eks. de enlige mødre skal rammes. Det skal animere netop denne gruppe til at tage et arbejde. Det ville sådan set også være udmærket, hvis det bare var så let. Men mange i denne gruppe er decideret uarbejdsdygtige. Jeg spørger således mig selv om, hvordan man vil betragte mennesker i denne gruppe, hvis de fortsat forbliver arbejdsløse. Vil de så blive stigmatiseret som samfundsnassere?

 

En ting, der foruroliger mig ved LA, er partiets mani med at gå efter de svageste i samfundet. Man spørger uvægerligt sig selv, hvorfor partiets medlemmer ikke kan spille op imod nogen, der matcher dem, men partout skal gå efter disse svage mennesker. Jeg husker, at jeg engang så TV-programmet »Velkommen til virkeligheden«, hvor Simon Emil Ammitzbøll flyttede ind hos en kontanthjælpsmodtager. Man kan her ikke klandre SEA for at turde medvirke i sådan et program, lige så lidt som man kan klandre kontanthjælpsmodtageren for at turde eksponere sit liv for offentligheden, men hele set up’et virkede bare så meget ude af proportion. Hvorfor skulle vi se en politiker jorde en kontanthjælpsmodtager ned under gulvbrædderne?

Jeg vil gerne slå én ting fast: samtlige medlemmer af LA’s folketingsgruppe er såre sympatiske mennesker, og der er ikke én af dem, jeg ikke kunne sige noget pænt om. Men jeg er bange for den ideologi, de repræsenterer. Den forplanter sig i samfundet. For nogle år tilbage var der en episode med en hjemløs på metrostationen Kongens Nytorv, der blev overfuset af to piger, men hvor TV-værten Hans Pilgaard greb ind og forsvarede den hjemløse. I den forbindelse kom det frem, at hjemløse stadigt oftere blev udsat for sådanne overfald. Er det sådan et samfund, vi er ved at udvikle? Skal vi virkelig verbalt og korporligt overfalde de mennesker, der ikke har succes? Det lyder mere som en dystopi a la Stanley Kubricks »A Clockwork Orange«, hvor en vagabond også bliver overfaldet.

Hvis vi endelig skulle eksponere hele virkeligheden, så kunne jeg også godt tænke mig at komme på besøg hjemme hos den tidligere bankdirektør, der har fået et gyldent håndtryk for op til finanskrisen i 2007 at have sat adskillige menneskers formuer over styr, altså er løbet ind i det problem, at man – med hentydning til et kendt citat af Margaret Thatcher – før eller siden løber tør for andre menneskers penge. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan han får privatøkonomien til at løbe rundt. Jeg er bange for, at man vil se et kæmpe gab mellem ham og kontanthjælpsmodtageren, og at det vil fremgå, at hverken kontanthjælpsmodtageren eller den hjemløse kan have fået samfundsøkonomien til at bryde sammen. Hvis ret skal være ret, skal vi også have denne fortælling med! Ellers må man spørge, om vi i modsat fald allerede lever efter devisen, at det ikke er nogen vanære at være fattig, men at det lige så godt kunne være det.