Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Unødvendige nytårstømmermænd i taxabranchen

Foto: Benita Marcussen

I taxabranchen meldte tømmermændene sig allerede, før nytårsfesterne overhovedet var startet. 30. december meddelte nogle af de største taxaselskaber, at de nytårsaften og -nat alligevel ikke ville opkræve betydeligt højere priser end normalt. Taxaselskaberne var bange for, at kunderne ville vende dem ryggen efter mediehistorier i juledagene om stærkt forhøjede startgebyrer og kilometertakster.

I min optik var det helt unødvendigt, at taxabranchen stak halen mellem benene. Selskaberne kunne sagtens have holdt fast ved de forhøjede nytårspriser. Måske havde chaufførerne mistet nogle ture, men de havde også tjent flere penge på hver enkelt tur. Alt i alt ville de måske have tjent mere, end de endte med at gøre, efter at selskaberne lod sig presse til at sætte priserne ned til det gammelkendte niveau igen.

Efterspørgslen efter taxaer er nemlig så stor nytårsaften og -nat, at taxakørsel også på et marked med fri pris ville være dyrere end til daglig. Hvem har ikke venner, som har stået i timevis nytårsnat på iskolde gadehjørner i håbet om en ledig taxa? Og som gerne ville have betalt ekstra, hvis der kunne komme en vogn i en fart?

Taxaselskaberne får nu rigtig svært ved at overbevise kunderne om, at det er rimeligt med højere priser på de dage, hvor chaufførerne har travlt, mens stort set resten af Danmark holder fri. De voldsomme prisstigninger i ét hug var en fejl. Taxaselskaberne skulle i stedet have reguleret priserne gradvist og kommunikeret bedre om det.

Det var også en fejl, at taxabranchen kun benyttede 2018-liberaliseringen af erhvervet til at hæve priserne uden også at sænke dem. Det ville have været berettiget med højere priser nytårsnat. Men taxaselskaberne skulle i givet fald også have sat priserne ned fx 2.juledag om morgenen, hvor efterspørgslen var i bund. Hvis taxabranchen havde kendt til denne form for dynamic pricing, kunne selskaberne have undgået de nytårstømmermænd, der både startede tidligt og kommer til at vare ved langt ind i 2019. Nicolai Broby Eckert, København K