Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Unges menneskerettigheder krænkes

Elevfordelingsaftalen for gymnasieelever rammer tusindvis af unge hvert år og er helt unødvendig, for problemerne på de ganske få gymnasier kan løses der, hvor de findes, mener Erik Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt lovforslag er på vej gennem Folketinget. Nogle kalder den elevfordelingsaftalen, flere og flere kalder den tvangsfordelingsaftalen. Man har identificeret nogle få gymnasier, der har en overvægt af elever med anden etnisk herkomst. I stedet for at sætte ind med løsninger på de udvalgte gymnasier har man valgt en helt grotesk model, hvor en algoritme fremover skal fordele tusindvis af unge, der søger en gymnasial uddannelse, efter deres forældres indkomst.

Konsekvensen bliver, at mange unge imod deres ønske fremover vil blive sendt til et fjerntliggende gymnasium. Adskilt fra vennerne i folkeskolen og i mange tilfælde til gymnasier med helt andre studieretningsprofiler end de foretrukne. Det er den direkte opskrift på dalende motivation, mistrivsel og øget frafald.

Værsgo’ ungdom. Nu har I været meget isoleret igennem coronatiden, vi benytter muligheden for lige at sparke noget af jeres sociale fundament væk under jer! Resultatet bliver endnu en nedtur for de unge i sundhedsstatistikkerne, hvor den mentale tilstand hos flere og flere unge aldrig har været dårligere.

Men hvis det så bare var det. Når man gennemgår høringsmaterialet til lovforslaget, ringer alarmklokkerne både i forhold til at overholde menneskerettigheder og lovgivningen for persondata.

Statsministeren sagde i Folketinget for nylig, at aftalen handlede om at fordele og sprede etniske grupper. Man måtte dog forstå, at det kan og må man ikke, og derfor har politikerne så valgt forældrenes indkomst som parameter. Skummelt og hyklerisk, ja – men vi diskriminerer jo ikke!

En nærmere gennemgang af høringssvaret til lovforslaget rejser tvivl om, hvorvidt lovforslaget er i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Det er overraskende og skuffende, at de borgerlige partier i Folketinget lægger stemmer til en tvangsfordelingsaftale som denne. Aftalen rammer tusindvis af unge hvert år og er helt unødvendig. For problemerne på de ganske få gymnasier kan løses der, hvor de findes, og samtidig er aftalen et klart overgreb – langt væk fra de værdier om frihed, som partierne i blå blok ellers forsvarer.

Erik Andersen, Roskilde