Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Unge skal pakke offermentaliteten væk

»Jeg kan godt genkende, at man kan føle sig presset ind imellem, men det kan for de flestes vedkommende aflastes ved ét meget simpelt råd: Tag ansvar og planlæg din tid ordentligt,« skriver Tobias Stendal Nielsen til landets gymnasieelever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Ansvar. Det er et ord, som man lærer fra barnsben, fordi det har så stor en betydning for en person senere i livet. Ansvar er, hvad der får dig til at møde op på en uddannelse og på arbejde og derved tjene dine egne penge.

Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, har i et debatindlæg i Berlingske foreslået, at man skal hæve SUen for danske gymnasieelever, da vi er alt for pressede. Alt er efterhånden rigtig, rigtig synd for os stakkels gymnasieelever. Jeg går i 3.g, har et fritidsarbejde og engagerer mig i ungdomspolitik i fritiden. Jeg kan godt genkende, at man kan føle sig presset ind imellem, men det kan for de flestes vedkommende aflastes ved ét meget simpelt råd: Tag ansvar og planlæg din tid ordentligt.

Jeg mener ikke, at SUen bør hæves for gymnasieelever. Jeg mener derimod, at det som ung er sundt at tage ansvar for at tjene sine egne penge og selvstændiggøre sig fra andres økonomier, både forældrenes og statens. Der er selvfølgelig studerende, der har brug for den, men dette kan også opnås ved at omlægge det til et rentefrit lån.

I Norge gør man det på den måde, at unge som gennemfører en videregående uddannelse, får lånet eftergivet, men de, som dropper ud, skal tilbagebetale det med en lav rente. På den måde sikrer man, at de, som gennemfører deres givne uddannelse, bliver belønnet, men de, som ikke gennemfører den, ikke bliver hårdt ramt.

Unge skal pakke offermentaliteten væk. Den gavner absolut ingen steder, men den ender blot med at irritere alle de personer, som skal høre på den konstante jammer og klagen omkring for mange opgaver, for få penge og andre såkaldte »problemer«. Som gymnasieelev bør man ikke få SU. Langt størstedelen er hjemmeboende og har ingen voldsomt store udgifter, da forældrene betaler.

Det er dybt, dybt utaknemligt af de unge, som brokker sig over, at de får for lidt i SU. Al uddannelse, som man modtager, bliver betalt af skatteyderne. Man bør tænke sig grundigt om, hvis ikke man kan stille sig tilfreds med det.

Tobias Stendal Nielsen, 3.P, Øregård Gymnasium, Formand for Lyngby-Taarbæk Konservative Ungdom