Ungdomspolitikere: Kære unge, glem ikke jer selv til valget

»Vi mistænker ikke de ældre for ikke at ville tilgodese os unge. Vi tror bare, at unges problemer bedst løses med unge om bordet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunal- og regionsrådsvalget står for døren. Med en gennemsnitsalder på 52 år i landets byråd, er det relevant at spørge: Hvem taler de unges sag?

Vi unge er i undertal. Allerede i dag er der 1,5 gange så mange vælgere over 60, som der er vælgere mellem 18 og 30, og inden for en overskuelig fremtid vil der være over dobbelt så mange ældre vælgere. Ikke alene er der færre unge vælgere – vores valgdeltagelse er også ringere. Det gør os unge mindre interessante, men ikke mindre relevante.

Kommunal- og regionsrådsvalget handler i høj grad om vores hverdag – vejen til uddannelse, boligforhold og arbejdspladser. Om vi vil det eller ej, så er det os unge, der skal leve med konsekvenserne af de beslutninger, der bliver truffet i dag. Når vi unge vælger ikke at stemme, så tager vi stadig et valg – nemlig at lade de ældre bestemme for os. Et grelt eksempel er Brexit-afstemningen i Storbritannien, hvor udfaldet kunne være blevet anderledes, hvis de unge havde stemt i lige så høj grad som de ældre. Det er der nok mange unge briter, der ærgrer sig over nu.

Vi mistænker ikke de ældre for ikke at ville tilgodese os unge. Vi tror bare, at unges problemer bedst løses med unge om bordet. Det virker indlysende, men det er desværre langtfra virkeligheden.

Det er ikke bare en skam for os unge, når vi ikke tager del i demokratiet, det er også en skam for alle andre i samfundet. Unge, som er vokset op i teknologiens tidsalder, kan bringe friske ideer ind i arbejdet, og vi tør udfordre det bestående.

Alene VU og DSU stiller med over 100 kandidater til valget. De unge kandidater er der, men de bliver ikke valgt af sig selv. Uanset om du stemmer eller ej, så tager du et valg, og derfor vil vi sige: Kære unge, glem nu ikke jer selv.