Ung vælger: Hjælp! Mine venner vil ikke stemme

»Jeg har prøvet at forklare dem, at netop lokalpolitik er der, hvor det gør en forskel for borgeren.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med kun otte dage til det kommende kommunal- og regionsvalg havde jeg håbet på, at diskussionerne med mine venner ville dreje sig om, hvilket parti man ville stemme på, men sådan er det desværre ikke gået. I stedet går diskussionen på, om de overhovedet vil bruge den smule tid, det tager, at gå ned og stemme blankt eller slet ikke stemme.

Jeg håber inderligt, at min vennegruppe ikke er repræsentativ for unges engagement for demokratiet, for så står det grelt til.

Læs også: Jeg kan ikke forklare de unge, hvorfor de skal stemme

Jeg nærmer mig snart en alder af 23, og det samme gælder mine kammerater. Derfor er jeg både overrasket og foruroliget over, at de allerede har mistet tiltroen til demokratiet. Det samme demokrati, der har givet dem frihedsrettigheder som ytringsfrihed, SU og gode arbejdsvilkår.

Deres argumenter for ikke at stemme er blandt andet, at deres stemme ikke gør en forskel, at politikken er den samme om det er en Venstremand eller socialdemokrat, som sidder med flertallet, og at politik ikke betyder noget for deres livssituation. Jeg har sågar en, som vil sælge sin stemme til højestbydende!

Jeg har prøvet at forklare dem, at netop lokalpolitik er der, hvor det gør en forskel for borgeren. Jeg har også prøvet at fortælle, at man ikke behøver at sætte sig særlig meget ind i politik for at stemme, men tænke på en mærkesag og så stemme ud fra den mærkesag. Lige lidt hjælper det.

Læs også: Læserne skriver: Kommunalvalget – det er ikke så svært

De er simpelthen fuldstændig ligeglade med at stemme, og jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre ved det.

Jeg håber, at de med tiden indser vigtigheden af vores demokratiske stemmeret og bekymrer sig om, hvad der sker på Borgen, i kommunen og i regionerne, for det har en betydning – både for dig og for mig.