Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Undskyld, Trine Appel, men der har altså været liv og glade dage i Nyhavn siden 1700-tallet

Når såvel H.C. Andersen som Lars Løkke Rasmussen har kunnet udholde at bo midt i larmen og uden på noget tidspunkt at beklage sig, så må også Trine Appel klare mosten, skriver Preben Jack Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

H.C. Andersen og Lars Løkke beklagede sig ikke

Det var nærmest tragikomisk at læse Trine Appels udtalelser i Berlingske fra i tirsdags om støjhelvedet ved at bo i Nyhavn - tragikomisk, fordi denne kanalgade har været centrum for forlystelsesliv langt tilbage i tiden, og lige siden ophøret af Anden Verdenskrig har både byens egen befolkning og turister fra alverdens lande sat kurs mod den gade, når der skulle »ske noget«.

Det var kong Chr. VI, der grundlagde kanalen for at forbedre vilkårene for skibsfarten. En naturlig konsekvens heraf blev et stort antal havneknejper med glædespiger i alle aldre.

Intet udskænkningssted fra 1700-tallet er dog i drift i dag. Den mest kendte af de nuværende beværtninger er nok Nyhavn 17, der åbnede i 1936, men også Hong Kong er i dag blandt gadens ældste udskænkningssteder.

Parallelt hermed har staten pumpet millioner af kroner i turismemyndighederne, der har kæmpet en brav kamp for at lokke udenlandske turister til Danmark, og netop den omstændighed sætter Trine Appels beklagelser i et tragikomisk perspektiv.

Jeg er sikker på, at Danmarks første turistchef i New York, Sven Acker, ville vende sig i sin grav, hvis han hørte, at danske borgere i dag protesterer over, at vi får for mange turister til København. Han ville betegne det som sabotage mod sit dengang værende arbejde, der bl.a. inkluderede et samarbejde med Victor Borge. Samme mening ville nok også Arne Melchior, Danmarks eneste turistminister nogensinde, have haft.

Både Sven Acker og Arne Melchior havde sandsynligvs peget på, at når såvel H.C. Andersen som Lars Løkke Rasmussen har kunnet udholde at bo midt i larmen og uden på noget tidspunkt at beklage sig, så må også Trine Appel klare mosten. For hende gælder som for de to andre, at støjen fandtes, da de flyttede til Nyhavn.

Preben Jack Pedersen, Charlottenlund

Hvem må klæde sig ud som hvad?

Nu får vi at vide, at nogen holder øje med hvem, der klæder sig ud som hvad. »Man« har åbenbart forskellige regler for forskellige etniske grupper, hvis man ikke vil regnes for respektløs. Der påstås, at det er af historiske grunde.

Har man da helt glemt, at til alle tider har kulturer udviklet sig netop gennem kulturmøder, hvor de enkelte kulturer inkorporerer dele af de andres kultur i sin egen? Det er tegn på en fascination og accept af elementer i den anden kultur. Ved at sige f.eks. »du (hvide pige) må ikke klæde dig ud som Jasmin fra »Aladdin«, men du (med mellemøstlig baggrund) må gerne«, skaber man skel - ikke integration og accept af, at vi er alle ligeværdige mennesker.

Suzanne Ekelund, Rødovre

Religionskritik og identitetspolitik

Den 17. oktober beretter Berlingske, at hver femte dansker mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Dette høje tal er stærkt foruroligende. Hvis det er forbudt at kritisere religioner, bliver det naturligvis også strafbart, og så ender vi i et totalt uoplyst samfund.

Da filosoffen Immanuel Kant i 1784 redegjorde for, hvad oplysning er, skrev han, at et oplyst menneske er et menneske, som har løsrevet sig fra den selvforskyldte umyndiggørelse. Adskillige religioner bygger netop på underkastelse og umyndiggørelse, og dermed bliver oplysning og selvstændig tankegang undertrykt.

Man må vel også tænke på, at vi i vore dage godt ved, at Gud ikke skabte verden på seks dage og dernæst holdt en fridag, men at universet begyndte som konsekvens af et Big Bang for ca. 13,7 mia. år siden.

I universet er der faktisk ikke plads til Gud. Og det er da trist, at 20 procent af den danske befolkning mener, at denne kendsgerning må man overhovedet ikke nævne.

Derfor er denne nye religionsdyrkelse meget tæt forbundet med nutidens vanvittige identitetspolitik, hvor der er stadigt flere emner, som man ikke må diskutere frit, og hvor nogle ord endda er helt forbudt.

Ord som mand og kvinde er på vej til at blive forbudte begreber, og hvis også naturvidenskaben skal underkastes censur, knuses den fri forskning og almindelige oplysning. Tænk, hvad Galilei måtte igennem, bare fordi han hævdede, at Jorden bevæger sig omkring Solen.

Hvis denne nye tendens breder sig, ender vi tilbage i stenalderen, og vi får aldrig taget hul på de store problemer, som f.eks. klimakrisen.   

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Hagens og Skovlunde Kirke

Tak for debatten om kirkekunsten i Skovlunde Kirke – og tak til det modige menighedsråd, der tog beslutningen om at lade Erik Hagens »Højtidsskabe« udsmykke kirken.

Belærende og herligt at opleve. Absolut et besøg værd, men næppe plads til forargelse for nogen.

Tak for en god oplevelse.

Nina Berrig, Vallensbæk.