Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ukristeligt sygedagpengesystem

Hvorfor dækker sygedagpenge ikke helligdage som for eksempel påsken? spørger Anne Grønlund. Her afholdes drive in-gudstjeneste på den store parkeringsplads ved Aalborg Lufthavn 1. påskedag 2020 under coronanedlukningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Desværre er jeg på sygedagpenge. Mit spørgsmål er, kan det passe, at man ikke får udbetalt sygedagpenge på helligdage? Stor var min overraskelse over, at udbetalingerne ikke følger månedsskiftet, men beregnes ugevis og udbetales den sidste torsdag i måneden. Men især over, hvorfor i alverden man ikke får udbetalt sygedagpenge ved højtider? Det er sgu ikke for sjov, at jeg er sygemeldt! Så for min første udbetaling betyder det altså tre udbetalingsdage og 2.679 kroner mindre brutto end forventet på grund af påsken.

Sagsbehandleren på sygedagpengeområdet kunne oplyse, at det er lovbestemt efter sygedagpengeloven, at der specifikt IKKE skal udbetales ydelser på helligdage dvs. i påskedagene til borgere på sygedagpenge. Øh! Vi lever i et kristent land, der endnu holder højtiderne hellige. Hvad har hensigten været med, at jeg ikke får penge på helligdage, når jeg er syg, men får udbetalt 2.679 kroner mindre end raske borgere, når Store Bededag, Kristi Himmelfart og pinsen kommer?

Hvis der er nogen politikere, der kender logikken i denne lovparagraf, så sig til. Ellers lav den om, gerne med tilbagevirkende kraft. For 2 x 2.670 kroner mindre i mit budget inden for to måneder er hård kost, især når man er syg, og der er inflation. Jeg håber bare på snart at blive ’fit for fight’ og gøre en forskel igen.

Anne Grønlund, Dragør

Herlufsholms positive sider

Berlingske har 5. maj en omtale af TV 2s meget negative udsendelse om Herlufsholm. Som basis for udsendelsen bruger TV 2 blandt andet sager fra forrige århundrede, anvender talrige anonyme kilder og fremhæver sager, der førte til tiltalefrafald og frifindelse. Udsendelsens konklusion er sandelig taget med tang. TV 2 har helt set bort fra alle de positive ting ved skolen.

Skolen kører p.t. helt suverænt med en klog, ny rektor og et fornemt idégrundlag. Skolens trivselsundersøgelser viser glimrende resultater, og studenterårgangen 2021 havde det højeste gennemsnit i hele landet siden 2008. Som noget helt enestående har skolen kvalificeret sig til medlemskab i den internationale eliteorganisation for kostskoler, »Round Square«; også det berømte Gordonstoun er med her.

Der er meget at være stolt af på Herlufsholm. Det er en fremragende international skole med danske rødder.

Bernt Johan Collet, student fra Herlufsholm og fhv. forstander for Herlufsholm Skole og Gods, Lundby

Forsvarsforbeholdet og udviklingen i Stillehavet

Afskaffelsen af det danske forsvarsforbehold over for EU nødvendiggøres af udviklingen i det vestlige Stillehav.

Nord for Australien ligger en øgruppe, Salomonøerne, og for tiden forhandler øgruppen om en venskabs- og sikkerhedsaftale med Kina. Aftalen omfatter stationering af kinesiske politistyrker på øerne, og åbner derved et nyt trusselsbillede mod USAs allierede, Australien. Disse planer har ikke fået megen opmærksomhed i Danmark, men i USA volder Kinas aktion betydelige bekymringer, og i Australien har den vakt bestyrtelse.

Denne situation illustrerer, at USA hurtigt kan vende al sin opmærksomhed mod Stillehavet og forsvaret af sin Vestkyst. Hvorefter USA vil forvente, at Europa klarer mange af sine problemer selv. Og de amerikanske præsidenter siden Obama har derfor opfordret Europa til at styrke sit militær.

I dette lys kan fremtidige trusler fra Rusland bedre imødegås ved en samlet, europæisk indsats end ved, at de europæiske lande med forskellige forbehold stiller op hver for sig.

Danmark må derfor opgive sit forsvarsforbehold over for EU og derefter medvirke til at koordinere den europæiske forsvarsindustri til vidensdeling og til rationalisering af våbenindkøb m.m.

Sven Herting, Vedbæk

TV 2s dækning af situationen i Ukraine

Kære TV 2, I ødelagde hele aftenen 4. maj ved ikke at vise, hvad der skete i København og i Aarhus. Og i Ukraine.

En firkant i bunden af skærmen med kommentarer fik lyden hele vejen, som overdøvede, hvad der foregik.

For eksempel lod I os ikke høre folkemængden i København og/eller Aarhus synge »Det haver så nyligen regnet«, hvis det var den, de sang, eller var det »En lærke letted«? Stemningen var fraværende i jeres 'reportage'.

Uforskammet. Både over for Ukraine og Danmark. Og over for seerne. I talte det hele væk, så vi seere gik glip af at være til stede!

Grete og Laurids Mikaelsen, Snekkersten