Uforståelig TV-snak

Læs mere
Fold sammen

Berlingskes kulturanmelder giver 04.01 anden del af TV-serien »Arvingerne« fire stjerner og roser blandt andet skuespillerne for deres indsats.

I anmeldelsen nævnes det ikke med et ord, at dialogen er nøjagtig lige så uforståelig som i første del af serien.

Det skortede ikke på indsigelser dengang, men der er helt klart ikke gjort noget for at forbedre denne højst vigtige del af oplevelsen.

Fra DR’s side henvises der til, at moderne TV-apparater løbende kan modtage undertekster og indrømmer hermed, at der er noget helt galt.

Der er ingen tvivl om, at den lydmæssige kvalitet inden for TV- og filmverdenen er gået voldsomt tilbage. En sammenligning med en ældre film som »Frøken Nitouche« – som blev vist på TV i juledagene – viser klart, at man kan lave film, hvor de enkelte ord og sætninger står lysende klart, og hvor undertekster er helt og aldeles unødvendige.

Der er tre årsager til den nuværende dårlige lydsituation.

For det første vælges mange skuespillere for deres udseende og ageren, men bliver i mange tilfælde slet ikke hjulpet af en »dialogue coach«, som altid optræder på rulleteksterne ved store amerikanske præsentationer.

For det andet er de lydansvarlige i tilfældet Arvingerne – blandt andet en lydmand ved navn Rune Mygind Mikkelsen – faldet for ønsket om at gengive alle lyde så bredspektret som overhovedet muligt. Dette er selvfølgelig interessant, når det gælder musik og andre lydbilleder.

Metoden er desværre uegnet, når det gælder om at gengive menneskelig tale.

En af grundene til, at det går så galt er, at menneskelig tale for tydelighedens skyld bør overføres ved frekvenser mellem 700 og 7.000 Hz. Alt, hvad der ligger uden for dette område, fører kun til bulder eller hvæs.

For det tredje er store dele af TV-produktionen – af økonomiske eller tidsmæssige årsager – foretaget efter den såkaldte 100 pct. lyd-metode, hvorved alle omgivende lyde kommer utilsigtet og ureguleret med.

Med den store internationale succes, som dansk film og TV i disse år nyder, burde der sættes penge af til, at vore lydfolk kunne komme på studietur til udlandet for at lære, hvordan man laver film- og TV-lyd.