Uffe Elbæks fantasi-politik

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu suser de Alternatives Uffe Elbæk igen rundt ude i universet og spiller poker med blind makker om 146 mia. kr., som kun eksisterer i den virtuelle verden. Men det er skam ganske vist – de eksisterer virkelig, her og nu, hvis bare alle skatteydere betaler 12.7 procentpoint mere i skat. Vupti, så står skillingerne på bogen. Pengene skal bruges til at sætte alle på borgerløn – uden modkrav.

Må jeg helt afslappet foreslå, at Uffe Elbæk, Josephine Fock og resten af folketingsgruppen som de første går på borgerløn og viser alle os undrende og jordnære, at ideen virker, før de beder alle andre fjernt fra Christiansborg om at gennemføre forsøget.

Uffe Elbæk har en eminent evne til at bruge en hel masse penge, vi ikke har, og de 146 mia. kr. vil formentlig slet ikke slå til, mener CEPOS, men nu får Uffe Elbæk en unik politisk mulighed for én gang for alle at bevise, at alternative flyvske ideer sandelig har ben at gå på, og at ledelsen går forrest som de skinbarlige beviser.

Hvis vi bliver troet på og anerkendt, vokser vi som mennesker, det er det, der ligger i tankegangen om borgerløn til Danmarks 2.5 mio. lønmodtagere, siger Josephine Fock. Det er jo smukt, men det er en høj fantasipris for godheden, der med usvigelig sikkerhed ifølge bl.a. CEPOS vil medføre, at mange vælger ikke at gå på arbejde og dermed mister samfundet store skatteindtægter.

Næppe mange danskere vil acceptere, at mennesker, der er i stand til at arbejde, modtager offentlige ydelser uden det mindste modkrav.