Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ubærlig småkårsnostalgi

»Et velfungerende samfund med produktion, velstand og velfærd – i Danmark, hvor det blæser og er koldt, store dele af året – kræver ganske enkelt frembringelse af rigelig og billig energi,« skriver Anders Orris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra det lune Mexico bruger Christian Rasmussen i Berlingske, 7. maj den afdøde forfatter Thorkild Hansens dagbogsoptegnelser som argument for, at det skulle kunne lade sig gøre at skrue ned for varmen og fryse og spare for andres skyld. Hansen – der i øvrigt er en fremragende forfatter, man læser for lidt – er dog næppe anvendelig som argument for småkårsnostalgi. Hansen holdt selv af biler, både, flygler, B&O-radioer og velbeliggende huse, både ved Furesøen, på Samsø og i Sydfrankrig. Dertil af god mad og drikke – og god tobak, indtil han holdt op, hvilket dog ikke forhindrede ham i at dø alt for tidligt.

Der er dog også principielle problemer ved Rasmussens indlæg, for småkårsnostalgien var til at bære, hvis vore politikere ikke bar så stort et medansvar for den aktuelle energikrise. Danske politikere har reduceret udvindingen af olie og gas i Nordsøen – og hovedkulds omdannet stribevis af effektive kulkraftværker, der ellers kunne frembringe rigelig og billig strøm. Hele bagtæppet for den aktuelle energikrise er lige så meget, at afsporede klimafanatikere og uansvarlige politikere har fordyret og forkludret energiudvindingen og energifrembringelsen. Det indrømmer de dog naturligvis ikke. De giver Putin – den onde anden – skylden for selv at slippe for ansvaret.

Forhåbentlig kan befolkningen gennemskue dette svindelnummer og straffe de danske politiske kræfter, der er medansvarlige for den aktuelle energikrise. Et velfungerende samfund med produktion, velstand og velfærd – i Danmark, hvor det blæser og er koldt, store dele af året – kræver ganske enkelt frembringelse af rigelig og billig energi. Det er og forbliver en politisk opgave at tilvejebringe denne. Ikke med ridefogedsmentalitet bede befolkningen om at spare og fryse.

Anders Orris, Sønderborg