Turister efterlades på Herrens Mark

Krydstogtspassgerer må ofte gå langt for at komme ind til centrum. Her lægger Celebrity Eclipse, der kan have omkring 2800 passagerer om bord,til i Nordhavn. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Københavns Kommune, staten og ikke mindst diverse turistorganisationer gør en enorm og dyr indsats, for at turisternes oplevelser i København skal blive så fornøjelige som muligt. Dollars og euro i mange kasser. Fint. Dejligt, flere momskroner!

Men hvad med krydstogtpassagererne, der for mange tusinders vedkommende ender ude på Herrens Mark på den nye Ocean Terminal »kun« otte kilometer fra Rådhuspladsen og med »kun« fire kilometer til Nordhavn Station. Lang vej til Strøget, Christiania eller Nyhavn, hvor pengene skal lægges.

Læs også: Danmark rasler ned ad rangliste: »Vi går glip af milliarder kroner de kommende år«

Nogle bybusser kører derude fra terminalen engang imellem, men når tre kæmpe turistskibe med måske tilsammen 10.000 passagerer næsten samtidig skal ind til byen, er der lange køer ved busstoppestedet. Taxaer kører i pendulfart. Overfyldte busser. Travende turister, der ikke orker at vente eller ikke ved noget om vores offentlige sølle transporttilbud. Masser af passagerer traver og slæber bagagen til og fra Nordhavn Station samtlige røvkedelige fire kilometer ud til skibene. Er det mangel på information, penge, omtanke eller hvad?

Gad vide, hvad disse svedende traveture i et støvet industrikvarter efterlader af indtryk om København? Turistvenlig by? Eller er turisterne nu blevet for trætte til at forlade deres kahytter og bruger pengene i skibets bar i stedet for i byen?

Jeg ved det ikke, men kan ikke lade være med at spekulere på, hvor kunde- og turistvenligt det ville have været at fortsætte den kommende tre kilometer lange metro-Nordhavnslinjen blot én kilometer fra det planlagte endepunkt ved Orientkajen ud til den nok så opreklamerede Oceankaj. Nogle skinner, noget beton og – vupti en ny station, Ocean Terminal, kun åben i turistsæsonen. Hvor svært og dyrt kan det være?