Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tre betingelser for en middelalderby til glæde for alle

»Vi er med på at reducere den udefrakommende biltrafik, som ikke bør ligge områdets beboere til last. Men vi betinger os tre ting for en fair løsning.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidspunktet for en afklaring af Middelalderbyens fremtid nærmer sig. Efter måneder med borgerpaneler og administrativ behandling er det nu op til politikerne på rådhuset at slå de første søm i under forhandlingerne om Budget 2021.

For Venstre er sagen klar: Det skal være muligt for alle at bo i den ældste del af København, ligesom der fortsat skal være forretninger, cafeer, restauranter og grønne områder. Vi er med på at reducere den udefrakommende biltrafik, som ikke bør ligge områdets beboere til last. Men vi betinger os tre ting for en fair løsning:

For det første en garanti for, at Middelalderbyens beboere med beboerlicens kan parkere i P-anlæg maks. 500 m fra egen bolig som kompensation for de gadeparkeringspladser, der forsvinder. Det kunne være i en ny etage af P-anlægget på Israels Plads, ved Ofelia Plads eller i det kommende P-anlæg på Dantes Plads.

For det andet, at forretningsdrivende stadig kan få bragt varer til og fra, så vi ikke kvæler lokale virksomheder i en svær tid.

Og for det tredje skal vi tage hensyn til beboere, der med rette frygter, at mindre trafik vil skabe mere plads til larm og natteliv.

Vi skal altså finde en balance, så de nye byrum kan bruges til glæde for alle københavnere. Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester

Husk nu hjelmen

Jeg har her i de tidlige formiddagstimer været en tur i bil langs Bagsværd Sø. Jeg nød den dejlige tur gennem den skønne natur. Forbi Frederiksdal og Marienborg. Og forbi Nybro. Der var allerede en del mennesker på vejen, både biler og cykler. På cykel især en del unge mennesker. Klasser, der nok skulle ud på en kanotur eller en anden udflugt i naturen. Det er en skøn og fornuftig afveksling til et kedeligt klasseværelse i disse coronatider.

Men min tur blev dog skæmmet af, hvad, jeg så, var hovedreglen for de 15-18-årige. Der var absolut INGEN ud over den lærer, der kørte forrest, som havde cykelhjelm på. Der blev snakket på kryds og tværs med dem foran og dem bagved. Nogle havde også travlt med at tale i mobilen, kigge Facebook m.m. Heldigvis er der cykelsti, ellers ville det nok gå helt galt, for fuld og hel kontrol over cyklen så det ikke ud til, at de unge mennesker havde. Og så er det, at jeg spørger mig selv: »Hvorfor er det ikke et krav fra arrangør, skole, lærer eller hvem, der nu står for turen, at der SKAL bæres cykelhjelm? Man kommer måske til kort i en diskussion med de unge mennesker, for det ødelægger jo nok frisuren.

Glad blev jeg lidt længere fremme på min vej. En 3.-4. klasse også på tur. Her var ALLE iført hjelm. Men tanken slog mig: Mon hvor længe?

Kære unge mennesker. Lyt til en, der for et års tid siden selv har prøvet at blive kørt ned på trods af hajtænder. Hovedet klarede uheldet, det gjorde min hjelm ikke. Men takket være hjelmen har jeg i dag min fulde førlighed og kan efter et år igen komme ud på cyklen. Når jeg ser sådan en flok unge mennesker som beskrevet ovenfor, ja, så frygter jeg, at det kun et spørgsmål om tid, før en af dem ligger i asfalten. Så kære forældre: Træd i karakter, selv om en teenager kan være vanskelig »at nå«. Dennis Petersen, Værløse

Eskimo

Jeg blev glad for at åbne Berlingske forleden og læse, at jeg hører til flertallet, som ikke vil af med ordet »eskimo«. Nu må jeg så finde et andet sted at købe min is.

Der rullede en bølge ind over os med nye ord. Statuer blev væltet. Museer tog deres målsætning op til revision. Heldigvis viste afstemningen i Grønland, at statuen kunne blive stående. Trist, at vores verden skal præges af et »ungt oprør«, som betjener sig af sociale medier, som vi lidt ældre ikke beskæftiger os så ivrigt af. Holger Hagelberg, Hellerup

Swingerklubber forarger

Undertegnede blev så vred og harm over at kunne læse i B.T. 20. august, at swingerklubberne åbenbart har fået lov til at genåbne. Ramadanbøn i Gellerupparken og fejring af bronze medaljer i Aarhus blegner fuldstændigt i forhold til swingerklubberne, når det handler om at undvige at udvise samfundssind.

Især et foto af to nøgne personer i en intim affære forarger undertegnede kolossalt, fordi de hverken holder afstand eller er iført maske/mundbind. På dette grundlag bør myndighederne straks lukke for alle swingerklubber i Danmark, ellers risikerer vi at få et nyt hotspot for opblusning af covid-19 her i landet, og det ønsker vi vel ikke?

Det giver ingen mening at indføre nye restriktioner nogle steder som fx påkrævet maske/mundbind/visir i den offentlige transport, mens man lemper andre steder ved, at man giver barer og caféer lov til at have åbent til kl. 2 og ser gennem fingrene med, at swingerklubberne ingen restriktioner har, når det handler om at holde afstand eller bære maske/mundbind/visir. Jacob Vest, København S