Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tiger King fjerner fokus fra en grotesk industri

»Efterspørgslen på nuttede tigerunger fører til speedavl, hvor ungerne tages fra deres mor få dage efter fødslen for at blive vænnet til menneskekontakt, før de skal bruges som selfierekvisitter for turister. Nøjagtigt som man ser det i Netflix-dokumentarserien 'Tiger King'«, skriver Stephanie Kruuse Klausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix / Ritzau Scanpix

Tigre og andre store kattedyr er og bliver vilde dyr, der ikke bør spærres inde for menneskers underholdnings skyld. For bag kulisserne er virkeligheden for dyrene grusom og trist.

Efterspørgslen på nuttede tigerunger fører til speedavl, hvor ungerne tages fra deres mor få dage efter fødslen for at blive vænnet til menneskekontakt, før de skal bruges som selfierekvisitter for turister. Nøjagtig som man ser det i Netflix-dokumentarserien »Tiger King«. Her ser man de små unger skrige efter deres mor, mens de holdes i små kasser.

I det fri vil tigerunger normalt blive sammen med deres mødre i op til to år. I stedet bliver ungerne håndteret af turister hver dag, hvilket er ekstremt stressende for de små væsner. Allerede omkring 12-ugers alderen er ungerne vokset for store til, at det er sikkert for turister at interagere med dem. De bliver i stedet fluks udskiftet med nye unger.

Et liv i fangenskab vil aldrig kunne give vilde dyr som tigre forhold, der kan måle sig med et frit liv i naturen. I det fri lever tigrene alene og bevæger sig over strækninger på omkring 80-100 kilometer. Tigre i fangenskab bliver typisk stuvet sammen i alt for små bure eller betongrave på en brøkdel af den plads, de ville have i naturen. På grund af de unaturlige leveforhold udviser dyrene ofte tvangspræget adfærd som at vandre hvileløst frem og tilbage eller bide sig selv i poterne eller halen.

Den lave bestand af tigre i naturen kan give folk det indtryk, at avl af tigere i fangenskab hjælper med at holde bestanden oppe. Men opdræt af tigre i fangenskab tjener på ingen måde til at bevare arten.

Dyrene udnyttes på grund af grådighed og penge og gennemgår ekstreme lidelser hele deres liv. Mange af dem oplever kun verden gennem metaltremmer og vil aldrig været egnet til at blive udsat i det fri.

Tigre er ikke de eneste vilde dyr, der bliver udnyttet som underholdning. Sammen med Oxford Universitet har World Animal Protection afsløret, at omkring en halv million vilde dyr over hele verden lider i turistindustrien.

Det kan vi som moderne samfund naturligvis ikke sidde overhørig. Det er en halv million vilde dyr, der er frarøvet deres frihed.

Jeg kan frygte, at en serie som »Tiger King« får fokus væk fra det, der i virkeligheden er galt i det samfund. Og det er ikke hvem i serien, der burde sidde buret inde, men derimod hvor mange tusinde dyr, der meningsløst bliver avlet til et liv bag tremmer.

Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig, World Animal Protection Danmark