Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tidligere rektor: Regeringen bedriver sovjetisk social ingeniørkunst på gymnasieelever

For den enkelte ansøger betyder det, at hun i stedet for at cykle hen til et nærliggende gymnasium skal tvinges til at tage forskellige busruter på tværs af hovedstaden til det gymnasium, hun er blevet tvangsflyttet til. Arkivfoto: Signe Goldmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som tidligere rektor er jeg rystet over planen om at fordele ansøgere til gymnasiet efter forældreindkomst. I 28 år har jeg været med til at fordele ansøgere til gymnasiet og hf. Hvert eneste år bestræbte vi os på at fordele ansøgerne efter deres primære skoleønske, ofte med det resultat, at 95 procent fik opfyldt deres første ønske. Men denne fordeling har forligspartierne smidt i papirkurven.

Regeringen, dens støttepartier og Dansk Folkeparti har besluttet, at ansøgere til gymnasiet i 2023 skal tvangsflyttes. Ansøgerne i hovedstaden fordeles ikke længere efter deres fire prioriterede ønskede skoler, men efter forældrenes indkomst. Konsekvensen vil være, at der flyttes hundreder af gymnasieansøgere fra den østlige del af hovedstaden til den vestlige del. Fra velsøgte gymnasier til halvtomme gymnasier på Vestegnen.

For den enkelte ansøger betyder det, at hun i stedet for at cykle hen til et nærliggende gymnasium skal tvinges til at tage forskellige busruter på tværs af hovedstaden til det gymnasium, hun er blevet tvangsflyttet til. Transporten kan ifølge Børne- og Undervisningsministeriet tage op til 60 minutter. Ministeriet anvender Rejseplanen ved fordeling af eleverne efter forældreindkomst.

Men da busruterne ikke passer med tidspunktet for undervisningens start, vil transporten kunne blive op til halvanden time hver vej – ud og hjem. Ministeriet glemmer samtidig, at letbanen fra Lyngby til Brøndby først er færdig i 2025.

Konsekvensen for den enkelte tvangsflyttede gymnasieelev er markant. Farvel til kammeraterne i lokalområdet. Farvel til fritidsaktiviteter og sport. Transporttiden æder hele fritiden og glæden ved at gå i en god ungdomsuddannelse.

Modellen giver mindelser om sovjetisk social ingeniørkunst, hvor man flyttede rundt på befolkningsgrupper for at løse politiske problemer. Tvangsflytningen af hundreder af gymnasieansøgere på tværs af hovedstaden skal tilsyneladende løse sociale og etniske problemer på Vestegnen. Det er så de mange ulykkelige gymnasieelever, der skal betale omkostningerne ved dette eksperiment.

Måske skulle man i SF huske på, hvad Holger K. Nielsen skriver i sine erindringer, »Det var det værd«: »at fokusere på frihed, forstået som mulighed for personlig udfoldelse og indflydelse på egen livssituation. Alle skal have indflydelse på eget liv«. Den frihed skænker man ikke alle gymnasieansøgere i hovedstaden i 2023. Peter Kuhlman, Fhv. rektor, Gentofte