Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tidlig vuggestue skaber selvstændige og arbejdsomme mennesker senere i livet

Der kan skam sagtens komme glade børn ud af, at de kommer lidt tidligere i vuggestue end før den øremærkede barsel til fædre, skriver Else Johannessen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint / Ritzau Scanpix

Øremærket barsel

Kære Amalie Lyhne.

Du skriver / spørger til sidst i Opinion 14. februar under »Øremærket barsel er effektivt - og forkert« følgende:

»Og de små børn, hvad med dem? Ja, de vil jo så komme tidligere i vuggestue. Hvordan de vil trives med det, er der tilsyneladende ikke rigtig nogen, der interesserer sig for.«

Jeg kan forsikre dig for, at de vil trives ganske glimrende. Da jeg i 1960erne fik mine børn, var der seks ugers barsel og så ellers af sted på arbejde igen. Børnene kunne komme i vuggestue, hvis der var en plads, ellers måtte man anskaffe en ung pige til at passe dem i hjemmet.

Jeg er overbevist om, at der er kommet selvstændige, driftige, initiativrige, arbejdsomme, pligtopfyldende mennesker ud af de børn fra den tid og ikke som i dag en samling pylrevorne, overforkælede, dominerende mig-mig-mig børn. Men det kunne du jo prøve at undersøge.

I øvrigt er det grove løjer med al den barsel til mænd og kvinder, når arbejdsmarkedet tilsyneladende skriger på arbejdskraft.

Else Johannessen, Kgs. Lyngby

Fake news i TV-avisen

I DRs 18.30-udsendelse fredag oplyste korrespondenten som et faktum, at præsident Trump »misbruger« sin magt ved at erklære nødretstilstand ved grænsen til Mexico. Jeg troede det var op til Kongressen og eventuelt Højesteret at afgøre.

Otto Spang, Vedbæk

Smukt, tidstypisk, urealistisk og noget sludder

Der skrives meget om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens håndtering af informationer til folketing og befolkning i forbindelse med Irak-krigen.

Der skrives f.eks. at folket betaler »den højeste pris« og derfor har ret til at få alle oplysninger - selv på lederplads i Berlingske.

Det er smukt, tidstypisk, urealistisk og noget sludder.

Det kræver ikke ret megen omtanke at forstå, at grundlaget for beslutning om at deltage i Irak-krigen i det væsentligste var tilvejebragt af udenlandske efterretningstjenester og derfor selvfølgelig ikke kunne offentliggøres. Ikke engang i uddrag. Det ville give Vestens fjender alt for mange oplysninger om efterretningstjenesternes arbejdsmåde og medarbejdere.

Det vil altså kun være i tilfælde af en rent dansk krig, kun baseret på danske efterretninger, at vi kan offentliggøre beslutningsgrundlaget. Men det ville være naivt ud over alle grænser at give fjenden de oplysninger.

Til sidst bør de indignerede kommentatorer fra bagerdrenge til professorer huske, at vor deltagelse i Irak-krigen blev vedtaget af et flertal i Folketinget, som åbenbart dengang mente, at der var tilstrækkeligt med informationer til at træffe beslutningen.

Frank G. Sørensen, Faaborg

Registreringsafgiften

Niels Jespersen giver i et Opinions-indlæg 13. februar udtryk for sin holdning til differentieret pensionsalder. Det er fint, at vi ikke ser ens på tingene, men fakta skal være i orden. Det er ikke korrekt, at regeringen har brugt provenu til billigere biler. Faktisk er provenuet fra registreringsafgiften steget hvert år, også i de år, hvor lavere registreringsafgifter trådte i kraft. Fra 30,3 mia. kr. i 2015 til 33,8 mia. kr. i 2018.

Frederik Damgaard, folketingskandidat (LA), Karlslunde

PostNord

Jeg skulle forleden sende et quickbrev og havde 27 kr. parat, men ak, nej - der var pr. 1. januar blevet lagt yderligere to kr. på. Så skulle jeg videresende nogle breve, men desværre, kuverterne til videresendelse kan man ikke få mere, idet den service også er blevet nedlagt. Service er efterhånden et fremmedord hos PostNord, men forhøjelser kan de godt finde ud af.

Er der ikke bare ét fornuftigt menneske, som kunne få rettet op på den forretningsgang? Jeg ved godt, at man siger, at det er på grund af, at folk ikke vil sende breve mere, men mailer i stedet, men det kunne jo også godt være fordi det efterhånden er blevet så dyrt at sende et brev samtidig med, at det hedder sig, at sender man et quickbrev, så skulle det komme ud dagen efter, og det kan man så heller ikke regne med, idet jeg har været ude for, at det har taget helt op til otte dage for et brev at komme frem, og det var blot her på Sjælland.

Hvad om PostNord fremlagde et regnskab, så man kunne se, hvad pengene bliver brugt til?

Lis Krieger, København