Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tidlig pension og mænds kortere levetid

Det er bare om at komme i gang med systematisk at udmønte WHOs strategi, skriver Svend Aage Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begrundelserne for tidligere pension er det ofte blevet nævnt, at vi har store forskelle i levetid her i landet. En pointe ved at inddrage det aspekt er med god grund, at der er stor forskel på, hvor længe man lever efter sin pensionering. De store forskelle i levetid er mellem mennesker med korte og lange uddannelser, mellem mennesker med lav og høj indkomst og mellem mænd og kvinder.

Når vi kombinerer de forskelle, ser vi, at der er ti års forskel i levetid mellem de 25 pct. bedst stillede og de 25 pct. dårligst stillede mænd, seks år mellem ditto kvinder og 13 års forskel mellem de bedst stillede kvinder og de dårligst stillede mænd.

Mænd har markant større dødelighed end kvinder livet igennem. Fra 55 indtil omkring 80 års alderen er mænds overdødelighed på 50-60 procent på tværs af alle dødsårsager. Derfor bør diskussionerne om tidlig pension kombineres med, hvad det vil betyde, hvis vi forbedrer mænds sundhed og nedbringer deres overdødelighed.

For det første vil det betyde, at flere familier vil undgå at miste deres ægtefælle, far, bedstefar etc. så tidligt, som det sker nu.

For det andet vil et niveau for dødelighed af sygdomme for mænd, der nærmer sig kvinders, betyde, at der årligt vil være ca. 3.000 flere mænd til rådighed i den produktive alder i samfundet .

For det tredje koster mænd over 65 år i dag ca. 20 pct. mere i sundhedsudgifter end kvinder i samme alder ifølge Danske Regioner – 31.800 mod 25.400 kr. årligt.

En forbedring af disse mænds sundhed gennem tidligere og bedre opsporing af sygdomme og bedre tilpasset behandling og rehabilitering vil således kunne spare samfundet for mange penge og familierne for mange sorger.

Hvordan kan vi gøre det? Her har WHO med den danske regerings tilslutning udarbejdet en »Strategi for sundhed og trivsel for mænd«, som viser vejen. Det er bare om at komme i gang med systematisk at udmønte den. Det vil vi glæde os til, at regering og folketing begynder på. Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed, forskningsleder, ph.d., Rigshospitalet