Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tidlig pension er usolidarisk

Tidlig pension gives til bestemte faggrupper, som stadig kan arbejde (ellers ville de jo vælge seniorpension). Faggrupper, Socialdemokratiet tror, vil stemme på dem, mener Torben Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Tidlig pension (kaldt »Arne-pension«) forhandles for øjeblikket. Tidlig pension er usolidarisk af mange grunde, her nogle eksempler:

Tidlig pension gives IKKE til nedslidte på arbejdsmarkedet, da de naturligvis vælger seniorpension, hvor pensionen er en halv gang større. Mennesker, der er nedslidte, skal naturligvis hjælpes, her er seniorpensionen et godt bud. Hvis der er »huller« her, må man arbejde på at få dem lukket.

Tidlig pension gives derimod til bestemte faggrupper, som stadig kan arbejde (ellers ville de jo vælge seniorpension). Faggrupper, Socialdemokratiet tror, vil stemme på dem. Socialdemokratiet opdeler dermed danskerne i et A- og B-hold, det er usolidarisk og vil på lang sigt give problemer.

Hvem skal så betale? Ja, den venstreorienterede del af Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen siger, at det skal de finansielle virksomheder og aktieejerne. Men reelt bliver det sygeplejersker, pædagoger og alle os andre, som kommer til at betale med højere bankudgifter, lavere pensioner og mindre opsparing, det sidste hvis man fx har fri opsparing til sin pension.

Man begynder også at opdele virksomheder. Nu er det finanssektoren, der skal betale højere skat end normalt, hvem bliver næste gruppe, der bliver »klippet? Frisører eller farmaindustrien? Lad os nu holde fast i samme beskatning af virksomheder uafhængigt af, hvad de laver.

Tidlig pension er et socialdemokratisk misfoster, der er groet i den venstreorienterede del af Socialdemokratiet. Kære folketingsmedlemmer, der ikke tilhører den del af Socialdemokratiet, tænk jer godt om og find en bedre løsning end at dele danskere op i et A- og B-hold, som på længere sigt kun vil give problemer, er usolidarisk, hindrer danskernes forståelse og sammenhold omkring hjælp til reelt nedslidte.

Torben Jacobsen, Farum