Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tid til selvransagelse efter gymnasiebesøg

Ørestad Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Bølgerne efter den shitstorm, som Ørestad Gymnasium netop har været ude i, er ved at lægge sig i offentligheden, selv om der stadig kommer enkelte skvulp. Efter intern selvransagelse står vi, der arbejder på skolen som undervisere, tilbage med en undren over voldsomheden og den næsten fraværende interesse for, hvad der ligger bag det hele.

En minister, som står for en politik, hvor de to pct. besparelse et par uger forinden har medført fyring af otte medarbejdere, melder sit besøg, og med sig har hun Kathrine Lilleør, sognepræst og formand for Rådet for Demokratisk Dannelse. Timingen er sårbar. Delegationen bliver på et tidspunkt mødt af elever, der bruger deres demokratiske ret til at demonstrere fredeligt mod de nedskæringer, der vitterlig forringer deres uddannelse. Et faktum, en del politikere ikke er villige til at indrømme.

Som alle, der har fulgt med, ved, går en lille håndfuld elever over stregen og overtræder enhver form for rimelig opførsel under ministerbesøget. Det kan vi kun være enige om er uacceptabelt. Disse elevers adfærd opleves forståeligt nok skræmmende af de besøgende, men efterfølgende har det bestemt også været skræmmende at være vidne til, hvordan en presse, en minister og en formand for Rådet for Demokratisk Dannelse benytter sig af en meget skarp retorik og helt og aldeles lukker øjnene for den langt større kontekst, som det hele udspiller sig i.

Og mærkeligt nok får ingen øje på den altdominerende store gruppe unge, der engagerer sig i deres situation, tager ansvar for deres frustration, og på lovlig vis demonstrerer ordentligt. Pressens sensationsjagt, Lilleørs følelsesbårne fordømmelse og ministerens fokusering på udlevering af eventuelle videooptagelser uden på nogen måde at vise mindste tegn på forståelse for det bredere perspektiv, holder sindene i kog. Ingen af dem når frem til en eftertanke, der kunne få det hele ned på jorden, så vi for alvor kunne få en ordentlig og ja, demokratisk samtale. I stedet optrapper parterne konflikten. Alle mister besindelsen og fokuserer udelukkende snævert på de få, der ikke opfører sig ordentligt. Ingen har øje for, at tidspunktet for netop det besøg er yderst sårbart. Man tror i stedet, at man bare kan lade som ingenting og diskutere demokrati som om ingenting er hændt. Det er da forstemmende. Vi kunne ønske, at der også hos pressen, ministeren og Lilleør efterfølgende opstod en selvransagelse. Birgitte Gottlieb, Lis Cloos Petersen og Claus Zachariassen, lektorer på Ørestad Gymnasium