Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tid til en ny energipolitik uden fordomme

»Vi må til igen at se på mulighederne for at benytte moderne atomkraft i Danmark, så vi kan få forsyningssikkerhed og undgå, at naturen klistres til med solceller, der er fabrikeret af slaver i Kina,« skriver Mogens Nørgaard Olesen.              Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da oliekriserne i 1973 og 1979 ændrede markant på forsyningssikkerheden med udenlandsk olie, fandt vi ud af, at vi måtte have en energipolitik, som betød, at vi ikke længere skulle være afhængig af olie fra den arabiske verden. Denne afhængighed var simpelthen både for dyr og for farlig. Der blev så investeret store midler i at pumpe olie og naturgas op fra Nordsøen. Og man var stolt af denne strategi. Så skete ulykken på Tremileøen, og dermed blev atomkraft dømt ude som en mulig energikilde. Det blev simpelthen syndigt og politisk umuligt at tale videre om atomkraft i Danmark. Da ulykken i Tjernobyl indtraf i 1986, var energistrategien ganske klar: Der skulle fremover (officielt) kun satses på sol og vind.

Det virkede umiddelbart fornuftigt, men sol og vind var langtfra tilstrækkeligt, så naturgassen spillede en stadig stigende rolle, og uden nærmere omtanke gjorde man sig afhængig af russerne. Først nu indser man, at det politisk var en meget dårlig idé, og gas må også betragtes som et fossilt brændstof. Vindmøller er der alle steder, og store arealer inddrages til store solcelleparker. Hellere solceller end korn, lyder parolen nu. Hermed begår man den næste fejltagelse. Solcelleparker hører ikke hjemme i naturen, og de kommer til at udgøre et stort miljøproblem. Desuden er solcellerne fabrikeret i Kina.

Man kunne skære ned på forbruget af energi, men det er der ingen, som vil. Tværtimod. Energiforbruget vokser hvert eneste år, så man må tænke helt anderledes. Moderne atomkraft baseres ikke på uran og plutonium (som nogle stadig tror), men på for eksempel thorium, og det er en væsentlig forskel. Derfor er det på tide, at vi får en ny energipolitik uden fordomme. Vi må til igen at se på mulighederne for at benytte moderne atomkraft i Danmark, så vi kan få forsyningssikkerhed og undgå, at naturen klistres til med solceller, der er fabrikeret af slaver i Kina.        

Mogens Nørgaard Olesen, scientific adviser og forfatter, medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for Naturvidenskabelig Oplysning