Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ti bud på politiske leveregler

Foto: Thomas Lekfeldt

Statsministeren lagde i sin åbningstale stor vægt på ordet tillid, hvilket jeg kun kan være enig i er en værdi, vi skal værne om i Danmark. At det er nødvendigt med kontrol, som fx udbytteskandalen i Skat illustrerer, ændrer ikke på, at tillid er bedre og billigere.

Tillid er en af de værdier, der scorer højt, når Danmark eller danskere bliver målt op mod andre nationer. Hvis det skal opretholdes over for fællesskabet, indebærer det ændringer i det politiske system.

Tillid kommer som bekendt ikke af sig selv. Det er noget, der skal udleves. Når tilliden til politikerne ligger på et lavt niveau, kan det skyldes, at de ikke lever op til universelle principper for god adfærd.

Der er ingen tvivl om, at de store skandaler i Skat, hvor politikerne ikke tager ansvaret, er medvirkende. Udover Skat har der været en del større skandaler, hvor især IT-projekter (bl.a. Sundhedsplatformen) er kørt skævt. Fordele til politikere (orlov og pension) og løftebrud (man siger et og gør noget andet) spiller også ind.

Jeg er ikke bekendt med, at der er et nedskrevet kodeks for god politikeradfærd. Hvis tilliden til politikerne skal øges, skal der ske ændringer af den hidtidige adfærd.
Der bør gennemføres en proces, hvor politikerne når til enighed om nogle basale leveregler og holder hinanden op på disse. Uden adfærdsændring ingen forandring.

Her er ti bud på nogle leveregler:

  1. Handler ud fra principper og ikke efter, hvad der er let eller populært.
  2. Yder før man nyder.
  3. Sætter næring efter tæring.
  4. Favoriserer ikke sig selv. Eller bestemte personer.
  5. Beslutter på et objektivt grundlag.
  6. Åben, så alle kan følge med.
  7. Gør det, man siger man vil.
  8. Er til at stole på. Behøver ikke blive overvåget.
  9. Tager ansvar for egne handlinger. Skyder ikke skylden på andre.
  10. Går efter sagen, ikke manden.

Levereglerne burde også være retningsgivende for indholdet af den lovgivning, der besluttes. Det vil styrke demokratiet, tilliden og sammenhængskraften. Kjeld Bøg, Hellerup