Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tak, fordi du er feminist, mand

»Mænd slås ikke om mikrofonen, når det gælder om at kæmpe for kvinders rettigheder bortset fra i enkeltsager som i debatten afledt af Sofie Lindes tale,« skriver Eva Svavars. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Jeg kender mange mænd, der mener, at det er uacceptabelt, at kvinder udsættes for sexisme, at de tjener mindre for det samme arbejde, og at de ikke får adgang til direktionsgangene i samme omfang som mænd. Tak, fordi I siger det højt, fordi hvis I tier, får vi aldrig ligestilling.

Men lad os indse det, mænd slås ikke om mikrofonen, når det gælder om at kæmpe for kvinders rettigheder, bortset fra i enkeltsager som i debatten afledt af Sofie Lindes tale.

Kvinderettighedsorganisationerne har nærmest ingen mænd i front (eller bag scenen?), og måske skyldes det, at vi i Danmark fortsat forbinder mandlige feminister med 70er-bløde tøffelhelte? At det tager noget af din manddom at kæmpe en kvindes sag? Din mors, din kones, din datters sag?

Stilhed er lig med accept, var et slagord i forårets Black Lives Matter-protester. Så mange som muligt skal råbe op, også de privilegerede, i dette tilfælde de hvide, ellers har forandringen lange udsigter. Det samme gælder arbejdet for ligestilling mellem kønnene. Hvis mænd over en bred kam tier i ligestillingsdebatten, tror jeg, hverken jeg eller min datter kommer til at opleve ligestilling.

Mens vi, kvinder og mænd, har tøvet i kvindesagen de seneste årtier, er vi blevet overhalet indenom af vores nordiske naboer. I World Economic Forums årlige Global Gender Gap rapport fra 2020 indtager Island, Norge, Finland og Sverige top fire, mens Danmark er røget yderligere ned på en 14. plads.

En af de væsentligste forskelle på os og vores nordiske naboer er, at mænd i Danmark fortsat ikke er ligestillet, når det kommer til ret til barsel. Vi øremærker fortsat barsel til kvinder og ikke til mænd, og det gør, at for få mænd vælger at være hjemme hos deres børn, måske fordi det vil skuffe chefen. Hele denne mekanisme sætter kvinder voldsomt bagud økonomisk og karrieremæssigt. Resultatet er et arbejdsmarked, hvor kvinder tjener mindre, sparer mindre op og investerer mindre end mænd. Og når vi går på pension, er mænds formue i gennemsnit ca. 1. mio. kr. større end kvinders.

Men jeg insisterer på optimisme og vover den påstand, at »the times they are a changin«. Jeg tror at 2020ernes supermand er en indigneret feminist. Så kære mand, tak, fordi du er feminist, og tak, fordi du råber op. Vi har brug for din hjælp.

Eva Svavars, forkvinde i Kvindeøkonomien