Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tag sygeplejerskerne seriøst

»Manglen på sygeplejersker er et skelsættende problem for hele samfundet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er åbenlyst, at vores sundhedsvæsen i dag er i krise. Tal fra Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) viser, at vi allerede i 2025 kommer til at mangle 6423 sygeplejersker. Det er ikke kun forfærdeligt for de sygeplejersker, der arbejder i huj og hast på vores hospitaler på grund af manglende kollegaer. Det er også et kæmpe problem for samfundet som helhed, da vi inden for en anskuelig fremtid risikerer, at vores syge forældre skal vente længere på en ringere behandling.

Analyser foretaget af Dansk Sygeplejeråd (DSR) viser, at tre ud af fire sygeplejersker i regionerne inden for en måned har oplevet at være for få sygeplejersker på arbejde i forhold til arbejdsopgaverne. Ni ud af ti sygeplejersker vurderer, at det har negative konsekvenser for patientsikkerheden – for eksempelvis øger det risikoen for fejlbehandling.

Det skyldes, at de fleste sygeplejersker håndterer underbemanding ved at arbejde hurtigere, mindre grundigt eller ved at springe pauser over.

De her tal er mildest talt alarmerende og vil kun blive værre i takt med, at danskerne bliver ældre. Af den grund kan jeg ikke begribe, hvorfor politikerne ikke tager problemet seriøst. Kritikere vil givetvis påpege, at mange sygeplejersker arbejder på deltid og har mulighed for at gå op i tid. Men jeg synes ikke, at det giver mening at bebyrde allerede hårdt pressede sygeplejersker yderligere. Desuden er en deltidsordning nødvendig for mange, der arbejder på skæve tidspunkter og skal have et almindeligt liv med børn og familie til at fungere.

Manglen på sygeplejersker er et skelsættende problem for hele samfundet. Derfor er det uholdbart, når det kun er enkelte dele af det politiske Danmark, som sætter fokus på kampen for sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår. I dag arbejder jeg med en gruppe unge mennesker i kampagnen Stop Sundhedssvigt. Vi kommer fra begge sider af det politiske skel, men er alle enige om, at vores sygeplejersker skal tages seriøst. Det burde også være muligt på borgen. Det rammer os alle, og det er tid til at stå sammen. Asmus Knigge Vilster, København