Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tåbelig udflytning har været dyr og givet dårligere service

Daværende kulturminister Bertel Haarder ønskede Jagt- og Skovbrugsmuseet flyttet. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tidligere V- og VLAK-regeringer var særdeles stolte af at have gennemført danmarkshistoriens største udflytning af arbejdspladser fra København til provinsen. Der er brugt et enormt beløb på udflytningen af ca. 8.000 arbejdspladser. Resultaterne begynder nu for alvor at vise sig.

80 pct. af medarbejderne valgte ikke at flytte med. Det har betydet alvorlige tab af kompetence for de pågældende institutioner og styrelser med deraf markant dårligere borgerservice som følge. Tænk blot på vismandsinstitutionen og Patientklagenævnet m.fl.

Dansk Industri har målt virkningen af udflytningen med hensyn til at skabe arbejdspladser og kalder det »småtteri«. Det er altså, hvad vi har fået for mange skattekroner. Denne udflytningsskandale lægger sig fint i forlængelse af de andre økonomiske tåbeligheder, som kan konstateres i nogle statsinstitutioner, såsom Skat m.fl.

Tåbeligheden kan illustreres ved et eksempel på lokalt plan. Hørsholm Jagt- og Skovbrugsmuseum blev suget med i slipstrømmen på den københavnske udflytning. 1. januar 2017 blev museet flyttet til Gl. Estrup i Østjylland. Ud af de 22 medarbejdere ønskede kun en studentermedhjælper og en vagt at flytte med.

Udflytningen kostede ca. 72 mio. Men det var ikke noget problem, udtalte den daværende kulturminister Bertel Haarder (V). Lokalerne ville hurtigt blive udlejet til andre og udgifterne hurtigt tjent ind. Efter foreløbig tre år står de store og meget velegnede museumslokaler stadig uden lejer.

Mere end 8.000 hørsholmborgere protesterede skriftligt mod udflytningen. De kunne ikke se fornuften i at flytte et museum der bl.a. viste parforcejagtens historie i kongernes Nordsjælland til Østjylland. Men kulturministeren var ligeglad med protesterne og de 30.000 årlige besøgende og fastholdt beslutningen.

Rettidig omhu ved brug af skatteborgernes penge – eller Ebberød Bank? Døm selv. Claus Jeppesen, Hørsholm