Syge hjemløse henvist til gaden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stefan har brækket sin ankel. Et kompliceret og smertefuldt brud. Stefan bliver med ambulance kørt til hospitalet og modtager her effektiv og højtspecialiseret behandling. Efter en uges tid kan Stefan sendes hjem. Han må ikke støtte på sin ankel de næste seks uger. Stefan får et par krykker med. Nu er det bare sådan, at Stefan er en af de 200-300 udenlandske hjemløse i København. Så Stefan udskrives til gaden. Det er svært at balancere på krykker, det ved alle, der har prøvet det. Det er endnu sværere også at balancere med alle sine ejendele og samtidig samle flasker for at tjene til livets ophold.

Andre udenlandske hjemløse bliver behandlet for akutte hjertesygdomme, alvorlige infektioner, hovedtraumer eller følger efter vold og overfald. I det danske sundhedsvæsen har vi ret og pligt til at behandle akut syge mennesker. Det gør vi med professionalisme og omsorg, om det så er den danske patient eller den udenlandske hjemløse. Behandlingen af de udenlandske hjemløse adskiller sig ved udskrivelsen. Udenlandske hjemløse udskrives til gaden. Uden midler, uden tag over hovedet og uden mulighed for opfølgning på den akutte behandling. Lovgivningen tillader det ikke.

Som sygeplejerske er det beskæmmende og frustrerende at være vidne til, at syge patienter udskrives til ingenting. Patienter som har modtaget dyr, specialiseret og i mange tilfælde livreddende behandling. Behandling der ikke kan følges op med hvile, pleje, kontrol og medicin. Som EU borgere har vi ret til ophold i et andet EU land i tre måneder. Vi kan være turister eller vi kan søge arbejde. Men nogle EU-borgere ender på gaden i Danmark. De ligner på mange måder de danske hjemløse. De er sårbare med komplekse problemstillinger som misbrug og psykisk sygdom. Oveni har de ingen ret til tag over hovedet. Heller ikke når de er syge.

Privatfinansierede og frivillige organisationer forsøger at hjælpe de hjemløse, men det er ikke nok, når vi taler om hjemløse, der udskrives efter hospitalsbehandling, og som har brug for pleje. Vi må indstille os på, at med de fordele, der følger med åbne grænser og arbejdskraftens frie bevægelighed, følger også hjemløse EU-borgere, og nogle af dem bliver syge.

Skal vi fortsat lukke øjnene og acceptere det paradoksale: At vi ikke kan følge op på behandlingen af patienter, når de udskrives fra hospitalet? Skal vi acceptere, at vi i Danmark har svært syge mennesker, der er henvist til et liv på gaden?