Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

SU-spareøvelse kan koste virksomheder dyrt

»I stedet for at nedlægge studiepladser burde Folketingets partier sammen med erhvervslivet arbejde for at sikre, at flere at de internationale studerende kommer i beskæftigelse i Danmark, når de står med deres eksamensbevis i hånden,« skriver Thomas Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et dyrt fejlgreb, som et flertal i Folketinget begår med beslutningen om at lukke næsten 4.000 engelsksprogede uddannelsespladser rundt om i landet på professionshøjskoler og erhvervsakademierne. I Berlingske kunne man eksempelvis onsdag læse, at 700 studiepladser bliver nedlagt alene på KEA, Københavns Erhvervsakademi.

I praksis betyder nedlæggelsen af uddannelsespladserne, at manglen på arbejdskraft vil tage til, og at færre vil kunne uddanne sig til job på det globale marked.

Motivet bag beslutningen er at spare på udgifterne til SU til udenlandske studerende. Men lukningen rammer også danskere, der har vist det ekstra initiativ at begynde på en uddannelse på engelsk. På flere af de uddannelsesområder, som rammes, er der en god andel danske studerende.

Set fra ledelseskontorerne på landets virksomheder er det ekstra foruroligende, at en del af de studiepladser, som skal væk, er inden for det tekniske område og it-området, hvor der i forvejen er alarmerende mangel på arbejdskraft.

Nye tal fra it-branchen viser, at vi allerede i dag mangler 7.600 it-specialister, og at problemet kun vil vokse, så vi i 2030 vil mangle 22.000 it-uddannede.

Derfor kan besparelsen på udenlandske studerendes SU ende med at koste danske virksomheder dyrt, fordi virksomhederne får endnu sværere ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft midt i en periode med vækst.

I stedet for at nedlægge studiepladser burde Folketingets partier sammen med erhvervslivet arbejde for at sikre, at flere at de internationale studerende kommer i beskæftigelse i Danmark, når de står med deres eksamensbevis i hånden.

På flere uddannelsesinstitutioner er der allerede et stort fokus på at øge tilknytningen til Danmark undervejs i uddannelsen ved at sikre praktik på danske virksomheder. Det arbejde bør styrkes fremfor at nedlægge studiepladser, som danske virksomheder i dag har gavn af.

Thomas Christensen, uddannelseschef, Lederne