Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Styrk ID-kulturen, når de unge køber tobak

Om folk ryger eller ej, er ikke mit problem. Jeg er ikke på nogen fløj. Mit problem er, at det er blevet en samfundsting, at man vil bruge så meget energi på at pådutte folk, hvor usundt rygning er, og hvor meget man vil gribe ind i folkeskoler, gymnasier mv. hver dag, skriver Sebastian Kaimson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Charlet / Ritzau Scanpix

Den seneste tid har man kunnet læse politikere, regioner osv, mene, at cigaretpriserne skal hæves til 60 eller 80 kr. For en pakke. Endnu en gang taler vi ikke om skadeligheden ved rygning, men at vi bare skal stoppe.

Om folk ryger eller ej, er ikke mit problem. Jeg er ikke på nogen fløj. Mit problem er, at det er blevet en samfundsting, at man vil bruge så meget energi på at pådutte folk, hvor usundt rygning er, og hvor meget man vil gribe ind i folkeskoler, gymnasier mv. hver dag.

Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at rygning er usundt og at unge under 18 år ikke skal ryge, men hjælper en stigning på cigaretpriserne eller straffer det alle rygerne?

Jeg synes ikke, at staten skal agere barnepige for unge under 18 år. Det er forældrenes ansvar, og når man er fyldt 18 år, er det ens eget ansvar.

Men hvad kan vi gøre for, at unge under 18 år ikke begynder at ryge? Man sørger for, at de ikke har mulighed for at købe cigaretter.

I 2018 blev der afholdt en konference på Christiansborg der handlede om ID-kulturen, altså det med at man skal spørge om ID, når man går ned og køber cigaretter.

Når jeg er ude at handle, ser jeg tit mange unge under 18, der køber cigaretter, selv om de ikke er myndige til at købe dem. Da jeg selv var under 18 år, købte jeg også cigaretter og stærk alkohol velvidende at jeg ikke måtte.

Hvorfor er det så let for unge at købe cigaretter? Det er fordi man er for dårlig til at spørge unge om ID, når de køber. Hvis man spørger, kan man så vidt muligt undgå, at unge køber.

Lige nu er det sådan, at unge skal spørges om ID, men sker det? Nej, det mener jeg ikke, da antallet af unge rygere er stigende. Butikkerne skal blive meget bedre til at spørge om ID.

Nu vil nogle nok tænke: »Kan de ikke bare få andre til at købe?« Og jo, den mulighed er der, men nogle gange er det sådan, at man ikke kan undgå, at unge under 18 begynder at ryge. Hvis vi først får sat hårdt ind med ID-kulturen og sørger for, at man bliver spurgt - ikke kun unge, men alle - er jeg sikker på, at antallet af unge under 18, der begynder at ryge, falder.

Sebastian Kaimson, forvalter, Konservativ Ungdom i Stor-Aarhus