Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stort potentiale for flere vidensiværksættere

Der er over hele landet et stort potentiale for at få flere videniværksættere – og dermed skubbet på en udvikling af nye, innovative virksomheder.

»Derfor er det på høje tid, at vi begynder at få investeret i, hvordan vi får flere videniværksættere.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden for højtuddannede har aldrig været så lav, og virksomhederne efterspørger i stor stil akademisk arbejdskraft over hele landet. Mens attraktive jobmuligheder selvfølgelig er positivt for den enkelte, betyder det samtidig en risiko for, at færre akademikere satser på at starte egen virksomhed og blive vidensiværksættere.

Udfordringen er kritisk. For vi har brug for nye, innovative virksomheder, og den betydning de har for løsningen på de store samfundsudfordringer i disse år. Samtidig ved vi, at akademikere, der går iværksættevejen, er dygtige til at bidrage med nye løsninger, fordi deres virksomheder har en højere omsætning, effektivitet og større værditilvækst end øvrige iværksættere.

Et eksempel på denne type iværksætteri er de nye Power-to-X løsninger, hvor overskydende energi fra elektricitetssektoren bliver omdannet til brint og anvendt i andre sektorer. Ikke alene ser vi her nye videnstunge produkter, men også helt nye måder at drive forretning på, hvor produktion sker i netværk og digitalt frem for fysisk på store virksomheder.

Det er den slags opfindsomme ideer og nytænkning, der i fremtiden skal være meget mere af rundt omkring hele landet. Derfor er det på høje tid, at vi begynder at få investeret i, hvordan vi får flere vidensiværksættere.

I Nordjylland har de allerede vist vejen med den unikke iværksætterordning »Innovativ vækst«. Her har de med stor succes udklækket ledige til iværksættere og skabt udvikling og mange nye jobs i hele landsdelen. Investeringen er en rigtig god forretning. Nettogevinsten af ordningen, af at drive og udvikle den, har nemlig vist sig at løbe op i omegnen af hele 18 millioner kroner årligt. Iværksætterordningen fra Nordjylland er effektiv, afprøvet og kan med enkle midler udbredes til hele landet. Men det kræver, at der er en bredere politisk opbakning både på Christiansborg og lokalt.

For det første skal de ledige sikres ro og tid til at være iværksættere – det forudsætter, at rådighedsreglerne for dagpengemodtagere lempes for dem, der udvælges til at træde ind i ordningen. Næste succeskriterium er at sikre organiseret samarbejde mellem erhvervshuse, jobcentre og universiteter i lokalområdet med. Og endelig kræves midlerne til at drive iværksætterforløbene. Der er over hele landet et stort potentiale for at få flere videniværksættere – og dermed skubbet på en udvikling af nye, innovative virksomheder. Lad os komme i gang. Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne