Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Storsnudet svar fra Mette Frederiksen til Donald Trump

dsjsjfs
Statsminister Mette Frederiksen afviser at lade USA købe Grønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Så fik Donald Trump et storsnudet, publiceret svar fra Mette Frederiksen, før han selv havde haft mulighed for at diskutere idéen i et personligt møde med statsministeren. Anden akt kunne så blive, at Trump stadig synes, at Europa bidrager for lidt til NATO og forsvar af Europas eget territorium. For at genoprette en vis balance, kunne han kræve tilladelse til at anlægge militærbaser - gratis - på Grønland. Alternativet ville være et stadigt køligere forhold over Atlanten, og til slut at USA ikke gider støtte dovne europæere mere. På den måde kunne USA få tilstedeværelse og indflydelse på Grønland, uden at Danmark får en klink for det. Torben Cároc, Charlottenlund

Spreche meinen besten Dank aus

Donald Trumps fornærmelse over, at han ikke kan købe Grønland, affødte den helt naturlige reaktion fra vores statsminister, som kaldte den absurd. Det er ikke det første eksempel på en despots reaktion over for et lille land, der ikke har ageret over for despoten, som denne i sit verdensbillede forventer og kræver.

Den såkaldte Telegramkrise i september 1942 er det hidtil værste eksempel for Danmark. Som i øvrigt helt normalt og praksisbaseret kvitterede Kong Christian den 10. på et fødselsdagslykønskningstelegram fra Hitler med ordene »Spreche meinen besten Dank aus«. Høfligt og afmålt. Dette fik tingene til at eksplodere. Først med hjemkaldelse af den tyske rigsbefuldmægtigede i København, derefter barnagtig tavshed og læggen den danske regering på is fra Berlin; og så voldsomme reaktioner, der i sidste ende førte til, at Erik Scavenius blev statsminister, og Werner Best ny rigsbefuldmægtiget med alle de negative konsekvenser dette for Danmark efterfølgende fik.

Nu er Trump ikke en Hitler, heller ikke en despot i klassisk forstand, og Danmark er ikke besat af USA – vi er kun allierede. Men mekanismen i hans reaktionsmønster er despotens. Og derfor må vi i Danmark og Grønland indstille os på, at herren i Det Hvide Hus er blevet fornærmet, og at hans holdning over for Danmark meget vel kan ændre karakter fra samarbejdsbaseret til kravsbaseret. Michael Keldsen, Vedbæk

Løn som forskyldt?

Med deres seneste udspil til en ny udvidet formueskat, vil SF og Enhedslisten sige tusind tak til de mange danskere, som gennem et langt og arbejdsomt liv har opført sig fornuftigt og samfundsbevidst.

Partierne siger tak til dem, der har haft fast arbejde og livet igennem betalt enhver sit. Sparet op og fået råd til at købe en bolig. Har valgt realkreditlån med afdrag, så de kan sidde i en gældfri eller næsten gældfri bolig, det vi sige en med høj friværdi. Som samvittighedsfuldt har passet deres pensionsopsparing, og dermed inklusive folkepensionen kan klare sig selv og ikke behøver at trække på de offentlige kasser, når pensionstilværelsen oprinder.

Budskabet til disse mange, mange mennesker fra de to partier er: I har været mønsterborgere, og nu er I blevet »rige«. Og derfor vil vi gerne belønne jer for indsatsen ved at snuppe nogle flere af jeres sparepenge.

Moralen, og det gode råd til den opvoksende generation, må på den baggrund være: Spar så lidt op (til pensionen) som muligt, vælg afdragsfrie realkreditlån, så jeres friværdi i boligen er så lille som muligt. Nyd livet og brug jeres penge. Hurtigst muligt. Ole Brandt, Haslev

Ikke flere BUPL-medlemmer

Pia Olsen-Dyhr (SF) vil ifølge Berlingske stemme imod finansloven, hvis der ikke kommer flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer. Det skal hun da være velkommen til, men det er ikke flere medlemmer i BUPL, vi har brug for. Det er derimod mennesker, som har kærlighed og empati for børn, og så må de for min skyld godt være medlemmer i BUPL. Vi har desværre set alt for mange eksempler på, at ansatte i vuggestuer og børnehaver i nogle tilfælde ikke har de fornødne kvalifikationer til at omgås børn.

Venstrefløjen tænker kun på kvantitet og ikke kvalitet af personalet, men der er ikke brug for flere med lilla ble, grøn Cecil og røde faner. Jeg har som far, morfar, farfar og dagplejefar set, hvordan børn trives under de rette forhold med omsorg og kærlighed. Peter Lyngbye, Taastrup