Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stop sortseere og brokkemostre og støt Danmark og EU

Foto: Henning Bagger

Dagspressen er fuld af sortseere og brokkemostre, der forudser, at Vesten snart går nedenom og hjem, at demokratiernes dage snart er talt og at borgerlige er nogen fjolser og venstrefløjen idioter, så politikerne går på gløder i disse Twitter- og Facebook-tider, hvor alskens primitive trusler hænger løst i luften.

Må vi så bede om lidt optimisme. Man skulle tro, at Danmark og Europa var hensunket i dyb fattigdom, børnedødelighed, epidemier, sot og elendighed. Magen til nedgørelse af vores eget land og demokrati er ikke set siden vores mirakuløse grundlov i 1849.

Jeg ved ikke lige, hvem jeg vil stemme på, når der udskrives valg. Men valg bliver der. Det er da i sig selv optimistisk. Tænk, hvis der IKKE blev valg, men vi i stedet skulle se på det samme uflyttelige diktatorbæst i uoverskuelig fremtid, mens der vadede militær rundt i gaderne, supermarkederne var tomme og al kommunikation på net og mobil var ophørt!

Gå ned og stem, når vi får valg – efter bedste overbevisning. Og tro ikke på, at Danmark er under afvikling, og Vesten går ned med solnedgangen. Tro på jer selv, os selv, hinanden. Sæt pris på det, vi har, og prøv at holde på det. Især på demokratiet, retssamfundet og de sociale grundideer. Borgerlig eller socialdemokrat – er der så stor forskel? Kunne vi ikke bekymre os om lidt større ting, end detaljerede, mindre velfærdsreguleringer, mens verden hele tiden ændrer sig uden om os?

EU kan da godt fremtræde stift og ind imellem tumpet. Men så søg at få de ting ændret, I ikke bryder jer om. Støt dem, vi sender til Bruxelles. Det er virkelig ren opgivelse og faneflugt bare at melde sig ud og spille kostbar, eller brokke sig i sofaen. Gå ned og stem, når der er valg til EU. Vi elsker jo hinanden i Europa. Vi har krydset grænser og gener i århundreder, og har mest til fælles og meget lidt som adskiller. Det ulyksalige Brexit burde sige os, at EU er det største og flotteste fællesprojekt i Vesten i 2000 år, og vi skal støtte hinanden og værne om demokratiet, vore grænser og vores kulturelle arv. Støt Danmark og EU, nyd det, pas på det. Der er fjender nok omkring os, der gerne vil det hele til livs. Lilly B. Tang, Hørsholm