Støt vaccineplanerne, og bliv vaccineret

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Forrest i køen er danskere i risikogrupper samt sundheds- og plejepersonale. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Gennem de seneste dage har adskillige halvgamle borgere skrevet indigneret om de offentliggjorte vaccineplaner, som nogle endda tror, at Mette Frederiksen herself har siddet og lavet en mørk og stormfuld nat. Disse skribenter vil med største glæde træde om bag i vaccinationskøen og lade de unge og arbejdsomme komme til først.

Men dette er næppe et udtryk for opofrende samfundssind. Der er udarbejdet vaccinationsplaner, som Søren Brostrøm stolt har omtalt, og man kan være enig eller uenig i prioriteringen, men nu er de altså lavet, og det hjælper ikke at skrige på, at de skal laves om. Det tager tid og vil give forvirring. Så hvis der er nogle friske oldinge, der vil give plads til de unge og produktive, så kan de jo bare give plads. Når det efter planen bliver deres tur, skal de bare meddele, at de venter et halvt års tid. Det er der såmænd ingen, der vil have noget imod. Tværtimod!

Dette er helt enkelt et pseudoproblem, men der er et andet problem, som bestemt ikke er et pseudoproblem. Hvis covid-19 skal bekæmpes, kræver det »flokimmunitet«, og så kan det ikke nytte noget, at 20–30 procent af befolkningen er vaccinefornægtere. De vil til enhver tid være en latent smittebombe, og med deres reaktionære holdning og manglende forståelse for situationens alvor holder de liv i sygdommen.

Det er et problem overalt i verden, at denne trumpistiske holdning ødelægger bekæmpelsen af covid-19. Her står vi overfor et voldsomt problem, og her kunne de velmenende halvgamle borgere vise deres store samfundssind ved i skrift og tale at opfordre alle til at blive vaccineret.

Husk på, at kopper og polio er udryddet, fordi man før i tiden havde tillid til videnskaben og naturligvis blev vaccineret. Vaccinefornægterne er en trussel for os alle.

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Vaccinepas er vejen frem

Samfundet skal hurtigst muligt genåbnes, så det bliver muligt at gå til sports- og musikarrangementer samt besøge udstillinger og frekventere lokale restauranter og cafeer.

Et vaccinepas åbner muligheden for, at alle færdigvaccinerede borgere kan samles ved forskellige arrangementer og samtidig sikre økonomisk støtte til erhvervslivet og foreninger.

Det er ikke et spørgsmål om at give privilegier til færdigvaccinerede borgere, men et spørgsmål om at udvise samfundssind, så vi ikke risikerer såkaldte supersmittespredninger rundt i samfundet. Køen til at få vaccinen er lang, dog lyder Sundhedsstyrelsens prognose, at alle voksne danskere kan være vaccineret ultimo juni måned. Og så er ventetiden ikke så lang, før de fleste kan mødes på ny ved forskellige sammenkomster.

Ronni Larsen, Brønshøj

Joe Biden må vise format

Tilsyneladende er Demokraternes fokus mere rettet mod anklager mod Donald Trump, end på at Joe Biden kan tiltræde som præsident i god ro og orden.

En kommende præsident skulle man forvente kunne mane til besindighed blandt sine egne.

Så kan Joe Bidens hævngerrige partifæller koncentrere sig om Trump senere, og måske uden Joe Biden, som får rigeligt andet at tage sig til som præsident.

Håber nu at Joe Biden kan vise format.

Finn S. Nielsen, Slagelse

Fagligt efterslæb

I Berlingske 12. januar læste jeg et indlæg fra en lærer til en 9. klasse. Hun er stærkt bekymret for, at eleverne ved den langvarige hjemmeundervisning pga. corona vil få et fagligt efterslæb. Hun nævner som eksempel, at hendes 9. klasse har haft et ekstra behov for at træne retskrivning, hvilket læreren mener er essentielt at have styr på, inden de unge sendes videre til ungdomsuddannelserne. Læreren siger videre, at »det er ikke nok, at de sidder med staveopgaver derhjemme og træner selv«.

Jeg må sige, at jeg er rystet: Staveundervisning i 9. klasse!  Dengang jeg gik i skole – sikkert i den noksom udskældte »sorte skole« – havde man overstået staveundervisning i 5. klasse, og stavefejl derefter blev hårdt bedømt. Eleverne havde faget »diktat«, hvor deres stavefærdigheder konstant blev testet og udfordret, og i de første klasser terpede man bogstaver og stavninger mange gange, men vi lærte det.

I dag må ingen jo terpe, og eleverne har som regel aldrig lektier for hjemme. Her ser vi et af resultaterne.

Elin Vilner, tidligere elev i Den Sorte Skole, Hellerup