Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Statsministerens kynisme når et nyt højdepunkt

»Jeg håber, det er lovligt at opfatte statsministeren som kyniker, ellers bliver jeg vel afhentet til dobbelt eller firedobbelt afsoning,« skriver Mogens Pihl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Når man (hvis man orker det) læser statsministerens essay i Berlingeren, kan man dårligt undgå at blive grebet af et vist vemod. Er det virkelig sådan, statsministeren opfatter situationen i Danmark i dag? Det er et lyserødt måske endda et højrødt skønmaleri af Danmark. Vi er ifølge statsministeren blevet rigere, vi skal bukke os ned og samle alt guldstøvet, der ligger og venter på os på eksportmarkederne, op.

Mennesker, der har fået udsat deres kræftdiagnose, erhverv, der er blevet lukket uden grund, og mennesker, specielt børn, der har fået psykiske problemer, er bare nogle pessimister, der ikke kan bruges til noget. De skal bare se at komme op på hesten. Desværre er det sidste nok det eneste, jeg er enig med statsministeren i. Det er om at komme op på hesten. Der skal knokles for at betale alle de penge, vi alle sammen har lånt. Forhåbentlig inden renten begynder at stige.

Jeg håber, det er lovligt at opfatte statsministeren som kyniker, ellers bliver jeg vel afhentet til dobbelt eller firedobbelt afsoning, eller også bliver jeg dømt til at bære mundbind hver dag resten af mit liv, også selvom jeg er vaccineret. Det er jo ingen indskrænkning af min tilværelse.

Mogens Pihl, Sorø

By & Havn på fejlkurs

»Det kan koste menneskeliv, hvis vi giver havnen fri til badning,« skriver Anne Skovbo, administrerende direktør i By & Havn, i en kommentar i Berlingske 15. april. Anne Skovbo henviser til vandscooterulykken fra 2017, hvor de involverede parter, som bekendt alle var sejlende. Desuden henvises til, at Havnebusserne i 2019 rapporterede 102 »nærvedhændelser«. Men mon ikke den overvejende del af disse hændelser også handlede om sejlende og ikke om badende?

Stort set alle de årligt 200.000 badende i havnen opholder sig få meter fra bolværket. Det er ikke i orden, at By & Havn bruger de sejlende som alibi til at lave et generelt badeforbud i havnen.

By & Havn kriminaliserer 200.000 borgere og ødelægger en vigtig livskvalitet for københavnere og turister med sine nye regler. By & Havn burde i stedet få politiet til at fokusere på de få  – sejlende og badende – som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

Kirsten Folkersen, København

Backseat drivers

Jeg er træt af at høre på backseat drivers (kloge Aager) som for eksempel Hans Jørgen Bonnichsen, Nils Christian Stranberg Pedersen og nu minsandten Axel Mogens Leif Lykketoft og mange andre.

De har forladt deres job, sikkert mere eller mindre ufrivilligt. Der er altså kommet en ny mand/dame i Jeres gamle stole. I blander jer. I må jo have narcissistiske tilbøjeligheder. Pas jeres have, peddigrør eller andet.

Jeg selv har været direktør i en af de store banker. I mit sidste job skulle jeg overtage en anden direktørs job, han var blevet tvangspensioneret. Op til et år efter blandede han sig og besøgte blandt andet gamle kunder. Det var meget irriterende, det var nu min stol og ikke længere hans.

Da jeg lod mig pensionere for mange år siden, spurgte mit personale: Du kommer vel forbi en gang imellem? Nej, det gør jeg ikke, for der er kommet en ny chef i stolen, han skal ikke forstyrres.

Jeg har dog siden besøgt min gamle arbejdsplads tre gange, den ene gang var en 40 års jubilæumsreception, og de to andre var afskedsreceptioner. Jeg forlod banken i 2004, så tre gange på 17 år er vel OK.

Jeg er samme aldersklasse som de nævnte herrer. 1945 er min årgang.

Steen Olsen, Dragør

Problemfri vaccinering

12. april var det store vaccinationsdag. Det vidste jeg ikke, da jeg bestilte tiden over nettet. Hørte først om det, da jeg havde åbnet for tv'et. Jeg skulle vaccineres i Ballerup kl. 17.50. Da jeg hørte, at der nogle steder var problemer og personer, der ventede udendørs i lange køer, blev jeg noget urolig. Måske ville køerne bare blive længere og længere i løbet af dagen.

Det var med lidt ængstelse, jeg mødte op på vaccinationsstedet. Jeg er kommet til skade med min ryg og kan ikke stå stille i en kø ret længe ad gangen. Min frygt blev, heldigvis, gjort til skamme. Der var stole til de ventende, og jeg kom til efter få minutters venten og fik mit eftertragtede stik og kunne efter 15 minutter vende hjem igen. Jeg var lidt i tvivl om, hvilken baggrund vaccinatorerne havde, så jeg spurgte den venlige herre om det. Han var tandlæge. Tak til et meget venligt og smilende personale på Baltorpvej.

Lis Bymark, Hillerød

Lykketofts destruktive narcissisme

Mogens Lykketoft foreslår i Berlingske 11. april at genindføre den formueskat, han i sin tid som finansminister var med til at afskaffe. I sin argumentation »glemmer« han behændigt alle de veldokumenterede argumenter, som lå til grund for afskaffelsen, og som han selvfølgelig kender bedre end nogen anden.

Frem for alt at det er en dybt samfundsskadelig skat. Noget, der heldigvis er bred enighed om. Bare det at Lykketoft med sin autoritet fremfører forslaget, er skadeligt for Danmark, da det skræmmer investorer væk i stedet for at gøre Danmark til et attraktivt land at investere i. Det ved han selvfølgelig også godt.

Hvorfor gør han det så? Det findes kun en forklaring. Lykketofts narcissisme og behov for at få opmærksomhed kender ingen grænse.

Nils Sjoegren, Rungsted Kyst

Ud og se med DSB

Nu er der købt nye elektriske tog. Med den grønne omstilling i tankerne, må formålet være at få flere til at køre med toget. Det gør jeg gerne, hvis visse forbehold bliver opfyldt.

Der må ikke være graffiti på stationsområderne eller på togene. Det er angstfremkaldende for mange.

Der må kun være de mennesker på stationerne, der skal ud og køre tog. Der er perronbiletter en god idé.

Der skal til alle tider på stationerne være toiletter, der er rengjorte og rare at komme på. I den forbindelse kan jeg godt vente et øjeblik på en medarbejder, der er ved at lægge sidste hånd på værket.

Kører togene nogenlunde til tiden og logistikken er i orden, så kommer jeg.

På forhånd tak.

Folmer Rasmussen, Hellerup

Den bedste barsel

»Hvis vi vil have reel ligestilling, må arbejdsmarkedet give mænd dét, der rent faktisk betyder noget: Ret til løn under barsel«. Jamen, hvis konsekvenserne heraf er, som Linea Søgaard-Lidell beskriver i sin kommentar 12. april, er det nok ikke det, vi vil have.

Linea stod i et dilemma, da hun fem dage efter at have født datteren Ellen fik plads i Europa-Parlamentet.

Sagen blev klaret ved et kompromis vedrørende barselsorloven, men mon ikke, at Europa-Parlamentet bedre havde kunnet undvære Linea, end den tremåneder gamle datter?

Linea skulle for eksempel ikke bespise Europa-Parlamentet, og datteren overlevede, til trods for at modermælken siges at være den bedst ernæring til små børn.

Linea mener, at »mænd i dag tager alt for lidt barsel«. Tidligere tog mænd slet ikke barselsorlov – de havde jo ikke barslet.

Linea mener, at det er for gammeldags kun at tale om kultur, tradition og køn, når vi taler om barsel, og hun fortsætter: »Vi er i år 2021, og det er på tide, at vi taler om det, der rent faktisk betyder noget: Lønnen.

Javel.

Jeg troede, at det var børnene, »der rent faktisk betød noget«.

Blandt fagfolk er det en kendsgerning, at graviditetsperioden betyder meget for en mors tilknytning til sit barn i tiden efter fødslen. Det er desuden en kendsgerning, at mænd ikke kan amme.

Lad os vente med al denne ammestuesnak, til vi har ligestilling på dette punkt.

Ines Regild Pedersen, socialrådgiver, cand.psych., Valby