Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Statslige arbejdspladser skaber værdi i hele Danmark, Lilleør

Udflytningen blev sat i søen af daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og minister for offentlig innovation, Sophie Løhde. Og den er en succes, mener Kim Ruberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Udflytningerne er den ubestridt største indenrigspolitiske skandale siden tiden før Stavnsbåndets ophævelse,« skriver Kathrine Lilleør i et indlæg i Berlingske 13. oktober. Tak for kaffe, Lilleør. Det var ikke så lidt.

Lilleør bygger først og fremmest sin bombastiske udmelding på, at det i 2018 tog halvanden måned længere at få behandlet sin sag i Styrelsen for Patientklager sammenlignet med 2015. Dernæst, at kun få medarbejdere valgte at flytte med de statslige arbejdspladser fra København.

Lilleørs udmelding er en overreaktion af dimensioner. Når man igangsætter danmarkshistoriens største samlede flytning af statslige arbejdspladser, vil der naturligvis være en overgang, hvor sagsbehandlingstiderne er en smule længere. Men er problemet udpræget?

På ingen måde. Havde Lilleør bare sat sig lidt ind i arbejdsgangen i de styrelser, der nu ligger rundt i hele landet, ville hun kunne se, at mange har været imponerende hurtige til at nå tilbage på niveau. Flere ligger endda over det niveau, styrelserne kunne præstere i København. Det gælder f.eks. Nævnenes Hus i Viborg, hvor de samme antal opgaver nu produceres hurtigere end før. Og Statens Administration i Hjørring, som nu er mere effektiv, end da den lå i København.

Det er gode medarbejdere i hele Danmark, der har skabt den succes. Dem burde Lilleør hylde i stedet for at placere dem og deres arbejde i en tænkt »skandalekategori«, der er helt ude af proportioner.

Lilleør påstår også, at »udflytningerne har aldrig villet andet end tvinge byboere til at bo på landet«. Hun melder sig dermed i koret af hovedstads-meningsdannere, som de seneste år har latterliggjort idéen om, at staten skal arbejde i hele Danmark. Men Lilleør og de andre tager grueligt fejl. Ingen bliver tvunget til noget som helst.

Flytningen af de statslige arbejdspladser handler nemlig om at sikre, at staten er til stede i hele Danmark. Det handler om at sikre, at de statslige arbejdspladser i højere grad placeres der, hvor de passer til den erhvervsmæssige aktivitet. Det handler om at skabe større nærhed mellem statsadministrationen og erhvervslivet. Og det handler om at skabe flere såkaldte ægtefællejob i de områder, hvor det private erhvervsliv holder til, men hvor de offentlige arbejdspladser på grund af centraliseringsreformer er forsvundet. Om Lilleør kan lide det eller ej. Kim Ruberg, formand Balance Danmark