Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Statens Serum Institut holder på data

Det er beskæmmende og flovt for Danmark, at Statens Serum Institut (SSI) afviser at dele covid-19 data med resten af forskningsverdenen, skriver Suzanne Ekelund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Endnu en gang hører vi, at Statens Serum Institut (SSI) afviser at dele covid-19-data med resten af forskningsverdenen. Dette sker i en tid, hvor velestimerede, internationale tidsskrifter som fx The Lancet undtagelsesvist giver fri adgang til alle covid-19-artikler, for at sundhedsvæsner og forskere i alle lande uanset økonomisk formåen kan være opdaterede på den nyeste viden om tidens store udfordring, covid-19-pandemien.

Som dansker og som pensioneret efter en lang karriere dedikeret til klinisk biokemi føler jeg virkelig, at dette er beskæmmende og flovt for landet.

Suzanne Ekelund, pensioneret biokemiker, Rødovre

Modstandsbevægelser

Ved fejringen af 75-års dagen for befrielsen fra den tyske besættelse blev der fra alle sider peget på modstandsbevægelsens heroiske og livsfarlige indsats, der svækkede den tyske besættelse både politisk og reelt. Den var afgørende for, at Danmark efter krigen blev accepteret i det gode selskab af allierede. Vi kan ikke takke dem nok.

Det gav dog en dårlig smag i munden, at ingen på årsdagen for befrielsen talte om de allierede soldater, der befriede Vesteuropa, herunder Danmark, talløse af dem med deres unge liv som pris.

Men hvad med fremtidige modstandsbevægelser? Hvis Danmark igen bliver besat af en fremmed magt, vil en modstandsbevægelse ikke have en chance, når der i coronaens og kriminalitetsbekæmpelsens navn er etableret kameraer med ansigtsgenkendelse ved ethvert gadehjørne og effektiv mobilsporing. En besættelsesmagt vil straks bemægtige sig dette overvågningsapparat. Men der er ingen grund til uro. En besættelse af Danmark er lige så utænkelig nu, som den var i 1938.

Nils Koch-Henriksen, Aalborg

Der er mennesker inden i

Ninna Hedeager Olsen (EL) har flere gange i forbindelse med trafikomlægninger talt om »mennesker frem for biler«. Der er bare det ved det, at der er mennesker inde i bilerne. De skal på arbejde, har ærinder og kører jo ikke rundt for at genere og for at forurene.

Så derfor må jeg spørge: De mennesker inden i er vel også en slags mennesker?

Mariann K. Wowern, Hørsholm

Er 1984 lige om hjørnet?

Tusind tak til Berlingskes Torsten Cordes, de i søndagsudgaven præsenterer læseren for teknologi til øget overvågning af det danske folks færden i områder, hvor der er risiko for, at for mange mennesker mødes.

Staten forbereder også en app, der skal kunne røbe, om vi er i nærheden, eller har været i nærhed af en coronasmittet. Initiativtagerne fortæller os, at omtalte software ikke skal være et redskab til at overvåge borgerne. Men kan softwaren ikke bare opdateres, hvis en kommende regering på Christiansborg skulle finde det værende en fremtidssikret og nødvendig udvikling? Det dufter ikke, men lugter lidt af en kommende overvågning a la 1984 – eller?

Torben H. Rohde, Hørsholm

Hvem har en klemme på P4?

Jeg spekulerer på, hvilken klemme sangeren Carl Emil Petersen har på DR P4, siden kanalen sender hans sang »Amagerforbrænding« hver eneste dag. Nogle gange tre gange. Ligesom lidt rigeligt at gøre ud af årtiets dårligste scorereplik, ikke?

Jeg gyser ved tanken om, at emnevalget kunne skabe en trend.

Torry Lindstrøm, Hørsholm

Sverige-diskrimination

Den svenske minister for nordiske forhold, Anna Hallberg, har kritiseret den danske regering for diskrimination, hvis man lukker op til Tyskland og ikke Sverige.

Senest har Lunds borgmester påpeget, at danskere kan rejse rundt i Skåne, men svenskere kan ikke rejse til Danmark. En forskelsbehandling, der ikke hører nogen steder hjemme. Der kommer jo masser af københavnere i Skåne.

Hvor er Mogens Jensen henne, minister for nordiske samarbejde? Man kunne få den tanke at Mettemor har givet ham mundkurv på i stedet for mundbind.

Steen Bøge, Charlottenlund