Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Staten scorer kassen på gassen

Momsen på din gasregning i år er højere end det, du betalte for din gas inklusiv moms sidste år.

»Jeg synes, det er dybt urimeligt, at den danske statskasse, i en tid hvor inflation og renter også buldrer opad, og alle må stramme livremmen ind, i den grad skal lukrere på private forbrugere alene som følge af gasprisernes himmelflugt,« skriver Anette Rom Gottschalck. På billedet ses finansminister Nicolai Wammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så ramte den frygtede gasregning min indbakke. Og ja, det er skræmmende læsning. A conto
18.987 gode danske kroner for perioden 1. august 2022 til 31. oktober 2022. Nu tænker du måske, »de lever nok i et kæmpestort gammelt hus«. Men nej, det er helt almindeligt parcelhus fra start 1970erne på 165 m².

Sidste års regning for samme periode lød på 6.447 kroner, og det var endda med et større aconto forbrug end det, jeg har i år, for jeg begyndte allerede at spare på gassen tilbage i marts. Med udsigt til yderligere tre regninger de næste kvartaler af samme størrelse (forventeligt i alt 75.948 kroner på et år) begyndte jeg at studere opgørelsen nærmere.

Stor var min overraskelse, da det gik op for mig, at jeg med de fire kommende a conto-regninger kommer til at betale MERE i moms end det, jeg betalte for gas inklusiv moms i de forgangne fire opkrævninger. Alle regnestykker er i øvrigt uden abonnementer, distributionsudgifter og øvrige statsafgifter som naturgasafgift, CO₂-afgift og NOx-afgifter.

Mit aconto forbrug er fastsat til 2.330 m³ pr. år, og det er lidt mere end et gennemsnitshus. Så
derfor har jeg valgt at tage en mere gennemsnitlig tilgang – og det har en årsag, som jeg vil vende tilbage til. Det fremgår af diverse hjemmesider, at et gasforbrug på cirka 2.000 m³ gas pr. år er gennemsnitligt. Med en gaspris på 27,129 kroner pr. m³ bliver det 54.258 kroner pr. år inklusiv moms. Heraf udgør momsen 10.852 kroner. Samme regnestykke sidste år giver følgende resultat: 2.000 m³ gas til 4,589 kroner giver en gasregning på 9.178 kroner og heraf udgør momsen 1.836 kroner. Regnestykket viser, at momsen alene på det kommende års gasregning er større end hele gasregningen sidste år inklusiv moms.

Omregnes dette gennemsnitseksempel til samtlige private danske gasforbrugere – og dem er der cirka 375.000 af – betyder det, at staten det kommende år indkasserer ikke mindre end 4,1 milliarder kroner i moms mod 0,7 milliarder kroner det forgangne år eller et merprovenu på ikke mindre end 3,4 milliarder kroner.

Jeg betaler gerne min del af bidraget til, at vi kan frigøre os fra Putins gasleverance, og det må jo koste på gasprisen. Men jeg synes, det er dybt urimeligt, at den danske statskasse i en tid hvor inflation og renter også buldrer opad, og alle må stramme livremmen ind, i den grad skal lukrere på private forbrugere alene som følge af gasprisernes himmelflugt. Anette Rom Gottschalck, Kongens Lyngby