Stangerup

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er skæbnens ironi, at Ole Hyltoft, der i sin kronik (17.05) sympatisk prøver at rehabilitere familien Stangerup efter mange års uretfærdig hån, spot og latterliggørelse, nu selv af Flemming Jerk (19.05) bliver anklaget for karaktermord på lektor Henning Elbirk, der var dansk- og sanglærer for Jerk og Stangerup.

I Henrik Stangerups autobiografiske roman Fjenden i forkøbet skildrer han den dansktime, hvor læreren, der uden tvivl er lektor Henning Elbirk, pludselig skifter stil fra sin vante strikse facon til en mere afslappet, munter attitude, idet han en hel time læser op fra en satirisk nøgleroman, der viser sig at være Hans Scherfigs Det forsømte forår. Elbirk lægger ikke skjul på, at romanens latterlige dr. Harald Horn er identisk med dr. Hakon Stangerup, som er Henriks far. Klassen slår sig på lårene af grin, mens den stakkels Henrik føler sig frygtelig ydmyget på vegne af sin far, som han elsker.

Nu påstår Flemming Jerk så, at denne dansktime aldrig har fundet sted. Som historiker ved Jerk udmærket, at det er umuligt at bevise, at en mulig begivenhed ikke har fundet sted. Jerk kunne eksempelvis have været fraværende på dagen, eller han kunne helt enkelt have glemt den pågældende dansktime. Det er helt usandsynligt, at Henrik Stangerup skulle have opdigtet episoden fra ende til anden med en kendt person i hovedrollen. Det er muligt, at han i sin roman har overdramatiseret lektor Elbirks optræden, men det har man lov til som forfatter. Det væsentlige er, at den følsomme, unge Henrik Stangerup på grund af sin far bliver ydmyget af sin dansklærer, hvilket er utilgiveligt. Der er to karaktermord i denne sag. Det ene er Hans Scherfigs karaktermord på Hakon Stangerup. Det andet er Henning Elbirks karaktermord på hans søn.