Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stærkere samarbejde mellem folkekirken og frikirkerne

»Jo mere, jeg tænker over det, jo mere undrer det mig oprigtigt, at man ikke på samme tid kan være medlem af folkekirken og af et andet kristent trossamfund,« skriver Martin Henriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Folkekirken og frikirkerne bør i højere grad arbejde sammen om at styrke det kristne fælleskab. Og det gælder naturligvis også i forhold til migrantmenighederne, som jeg selv har haft fornøjelse af at besøge flere af igennem årene.

Selvom folkekirken har åbnet sig mere, er det fortsat mit indtryk, at folkekirken er for lukket over for migrantmenighederne og de frikirkelige miljøer. Folkekirken bør eksempelvis være åbne overfor, at man sagtens kan være medlem og aktiv i flere forskellige kirkelige sammenhænge. Det vil eksempelvis være en fordel i forhold til at sikre at flere kristne migranter finder vej ind i folkekirken, og ikke kun er i et kirkeligt fælleskab med andre kristne migranter fra deres oprindelige hjemlande. Her kan folkekirken spille en positiv integrationsrolle. Men det kan også være en fordel at samarbejde med de mange danskere, der er aktive i frikirkerne. Der er et stort potentielle her.

Jo mere, jeg tænker over det, jo mere undrer det mig oprigtigt, at man ikke på samme tid kan være medlem af folkekirken og af et andet kristent trossamfund, og det gælder selvsagt især, hvis det andet trossamfund hviler på det samme grundlag. Så må man diskuterer præcist, hvordan rammerne skal se ud.

Et sådant fælleskab vil kunne styrke folkekirken, frikirkerne og migrantmenighederne til glæde for mange mennesker. Et stærkere kristent fælleskab på tværs af flere kirker vil uundgåeligt styrke kristendommen i Danmark, og det har Danmark brug for.

Jeg argumenterer ikke for, at folkekirken skal laves om. Jeg holder selv meget af folkekirken, og jeg ser kirken som en uundværlig og fuldstændig central del af Danmark. Men indenfor de rammer kan et samarbejde sagtens skabe ideer og inspiration til nye veje til at sprede budskabet bredere ud i samfundet. Så der er ingen, der siger at folkekirken skal blive ligesom frikirkerne eller omvendt. Personligt holder jeg meget af, at der er forskel i gudstjenesterne, og jeg deltager begge steder, og alle steder, så længe vi er samlet omkring troen på Faderen, Sønnen og Helligånden, og henter vores inspiration og vejledning i Bibelen. Så kan det ikke gå helt galt. Opfordringen er hermed givet videre til biskopperne, kirkeministeren og regeringen. Martin Henriksen (DF), folketingskandidat