Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Spørgsmål til Mads Fuglede om mr. Trump

Hvad kalder man en person, der træffer udenrigs- og sikkerhedspolitiske  beslutninger i modstrid med sine rådgivere og uden at kende noget som helst til konsekvenserne? Statsmand eller fjols? spørger Frank G. Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm / AFP / Ritzau Scanpix

I sit indlæg om mr. Trump og hans resultater skriver Mads Fuglede 12. ds., at mr. Trump kan lide at gøre det uventede og så se, hvad der sker. Hvad kalder man en person, der træffer udenrigs- og sikkerhedspolitiske  beslutninger i modstrid med sine rådgivere og uden at kende noget som helst til konsekvenserne? Statsmand eller fjols?

Endvidere sammenligner Fuglede mr. Trump med en mand, der trækker splitten ud af en armeret håndgranat og stiller den på bordet foran sig. Statsmand eller selvmordsbomber?

Mr. Trump praler med det økonomiske opsving. Det begyndte faktisk i præsident George W. Bushs sidste embedsår baseret på hans lovgivning i begyndelsen af hans embedsperiode. Opsvinget har været kontinuert siden - også under præsident Obamas otte år i Det Hvide Hus. Så det er nok ikke så meget mr. Trumps fortjeneste, eftersom der normalt går et pænt stykke tid fra en lov vedr. økonomi underskrives til man ser virkningen. Hvad kalder man en person, der smykker sig med »lånte fjer«?

Til sidst en bemærkning: Fuglede sammenligner mr. Trump med admiral Nelson. Det er som at sammenligne hestepærer og bananer. Nelson var en erfaren søofficer. Mr. Trump har erfaring i konkurser (seks af slagsen) som forretningsmand og  vært på et reality-show for den dårlige smag. Som en lille sidebemærkning skal anføres, at Nelson i et brev til sine kaptajner inden slaget ud for Kap Trafalgar gav instrukser og sluttede med at bemærke, at en god portion held var nødvendig. Hvis Fuglede havde sat sig en lille smule ind i det, han skriver om, ville han have fundet ud af, at den engelske flåde var umådelig heldig. I øvrigt var den fransk/spanske flåde ikke helt så overlegen, som der ofte gives udtryk for. Nelson rådede over 27 skibe og admiral Villeneuve over 33. Resten af »overlegenheden« bestod af skibe erobret fra fjender, bl.a. et stort antal engelske. Man kunne ikke forvente, at de var loyale i enhver situation.

Forresten er jeg også USA-analytiker. Det kan alle jo kalde sig.

Frank G. Sørensen, Faaborg