Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Socialt afbalanceret roadpricing

»Vejafgifter kan være et effektivt værktøj til at mindske myldretidstrafikken. Problemet er bare at vejafgifter, ligesom alle andre afgifter, rammer socialt skævt,« skriver Christian Ulrich. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Trængselstrafikken er på vej tilbage i København efter nedlukningen. København bliver igen ramt af luftforurening og trafikpropper. Alt er næsten som det plejer.

Måske kommer der snart vejafgifter for pendlere i bil, både for dem der skal ind, men også for dem der skal ud af byen. Vejafgifter kan være et effektivt værktøj til at mindske myldretidstrafikken. Problemet er bare, at vejafgifter, ligesom alle andre afgifter, rammer socialt skævt. Mange pendlere, der kører langt til jobbet i København, vil blive hårdt ramt, når de skal betale mere for deres daglige køretur. Disse pendlere er ofte folk med lave indkomster, de arbejder i København, og byen er helt afhængige af dem.

Langdistancependlere kan ikke bare skifte til offentlig transport. Den er ofte nærmest ikke eksisterende derude på landet. Så hvis vi vil den grønne omstilling, og samtidigt have den nødvendige arbejdskraft til byen, skal vejafgifter være socialt afbalancerede. Indfør derfor vejafgifter, der tilpasses folk årsindkomster, med rabat til de laveste indkomster.

Christian Ulrich, København

Krænkelsernes anatomi

I et lystsejlerforum på Facebook er der en munter sjæl, der har taget et billede i en toiletbygning i en dansk havn. Billedet viser piktogrammer, hvor der ved mændenes toilet er en tegning af en mand, mens der ved kvindernes rum er en tegning af en kvinde, men også af en vaskemaskine.

Det har startet et hylekor af krænkede folk, der mener, at piktogrammet af vaskemaskinen i det mindste burde opsættes midt imellem de to toiletrum.

Danskerne er blevet en nation af krænkelsesparate individer, der dermed glemmer den i danskerne iboende ubesværede adgang til humor. Det er en giftig udvikling for folkesjælen, og når alle kan blive krænkede over alt, bliver krudtet vådt til den dag, hvor der virkelig er brug for at sætte hælen ned for at rette en regulær uretfærdighed.

Jesper Winther Andersen, Hørsholm

Ros til EU

Det er da helt fantastisk, at EU har vist, at det fortsat kan holde sammen. Berlingske er endnu engang alt for negative og er med til at drive os mod opløsning. Kom nu Berlingske. I fire døgn har embedsmænd, diplomater og politikere som vanvittige i arbejdet for et fantastisk Europa

Elisabeth Harpøth, København

Departementschefen og hans mail

En departementschef, som ikke overkommer/gider/evner (vælg selv) at læse sin indgående post, er naturligvis ikke kompetent til sin funktion, og den eneste rimelige reaktion ville være en fyre-seddel. I stedet er Forsvarsministeriets hidtidige chef blevet reddet af sine kammerater, Trine Bramsen og Jeppe Kofoed, og befordret til et af statens mest eftertragtede job som ambassadør i Berlin.

Har man mon overhovedet i Socialdemokratiets ledelse gjort sig tanker om, hvorvidt fremtidige medarbejdere kan have respekt for eller samarbejde med en sådan leder? Men redning af en god kammerat er åbenbart vigtigere end en velfungerende ambassade.

Sagen understreger imidlertid et alvorligt problem i den offentlige administration, nemlig at de færreste offentlige ledere har nogen som helst respekt for revisionskritik. En sådan kan man nemlig altid tale sig fra, f.eks. ved, år efter år, at love bod og bedring, præcis som det er foregået i Forsvarsministeriet. Her ville en markant styrkelse af de offentlige revisorer, som ofte er svagt bemandede, for ikke at sige inkompetente, være på sin plads

Jesper Larsen, Kolding

Noget for enhver smag

Holger Dahl konkluderer i sin anmeldelse af det fremragende Tirpitz museum, at placeringen af Vardes Vesterhavsmuseum og Ravmuseum i museet »er altså en fejltagelse«, og at man »flygter straks ud i bunkerudstillingen«.

Hvilken fejlkonklusion! Klassisk bias hos en cis-kønnet 50+ årig mand for at bruge tidens sprogbrug. Både jeg, min familie og mange af vores venner har besøgt Tirpitz-museet, og det er tværtimod en lille geni-streg, som Vardemuseerne har begået. Som min bedre halvdel sagde, så ville hun slet ikke være gået ind i »bunker-museet«, hvis det ikke havde været for ravmuseet og Vesterhavmuseet. Noget tilsvarende har adskillige andre, jeg har talt med, sagt. For dem er bunkere og Anden Verdenskrig mindre interessant end Vesterhavets historie og ravets oprindelse og brug. Flot tænkt at sørge for, at der er noget for enhver – ikke kun krig.

Bent Dalager, Charlottenlund