Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Snøvsen føler sig ensom - Asger Aamund er gået fra den

Asger Aamund Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Jeg læser ofte Asger Aamunds indlæg med fornøjelse, da de viser indsigt og sund fornuft. Men AAas seneste indlæg om Trump er langt under det, man forventer fra hans hånd.

Hvor svært er det at få vedtaget love med flertal i begge Kongressens kamre? Jeg synes ikke, at der er grundlag for AAs næsegruse beundring. Med flertal i begge kamre, lykkedes det ikke at afskaffe Obamacare plus andre »smuttere«. Flere af AAs påstande trænger til præcisering:

Mr. Trump har gennemført en ufinansieret skattereform med et anslået underskud på over 1 bio. USD. Om det giver en større disponibel indkomst afhænger af de lokale skatter. Bemærk, at forbedringerne til lønmodtagerne er beskedne, mens forbedringer for store selskaber og personer med ekstremt høj indkomst fra f.eks. kapitalafkast, er meget store.

AA skriver, at beskæftigelsen er rekordhøj. Det er den i mange lande. Det hænger bl.a. sammen med, at befolkningstallet er øget. Ser man på arbejdsløsheden var den iflg. Bureau of Labor Statistics ca. fire pct. i 2018. Det er ikke rekord. Den har efter Anden Verdenskrig i flere år været lavere. Faktisk under tre pct.

Der er opsagt handelsaftaler og indført told. Jeg har ikke set nogen anerkendt økonom påstå, at det vil gavne USA, men adskillige har udtalt det modsatte. Kan AA henvise til nogen?

Den amerikanske ambassade i Israel er flyttet til Jerusalem - et træk, der har umuliggjort USAs rolle som mægler i regionen. Et andet træk i udenrigspolitikken er, at man trækker sig ud af Syrien. Det er blevet betegnet som klogt af både Rusland og Iran. Et tredje træk er, at mr. Trump er faret frem med bål og brand i NATO og musketer-eden. Derefter har forsvarsminister, udenrigsminister og den nationale sikkerhedsrådgiver rejst rundt og fortalt, at alt er ved det gamle.

Med hensyn til AAs påstande i forbindelse med fysisk afspærring af grænsen vil jeg kun bemærke, at de er lige så upræcise eller forkerte, som de ovenfor refererede. Frank G. Sørensen, Faaborg