Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skævt SU-forslag viser akut privilegieblindhed hos Dansk Erhverv

»Som politikere, socialister og uddannelsesnørder er det os bydende nødvendigt at beskytte SUen. Selvfølgelig skal vi sikre, at alle kan tage en uddannelse uanset forældrenes formue,« skriver Jacob Mark og Astrid Carøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Da Dansk Erhverv for nylig foreslog at omlægge kandidaternes SU til et rentefrit lån, blev vi både trætte i krop og sjæl. For når debatten om SU endnu engang ruller, er det som om, at formålet med den økonomiske støtte pludselig kommer i glemmebogen.

SU er ikke cafépenge. Danske studerende er ikke dovne eller forkælede. Tværtimod er SU et af de vigtigste sociale redskaber, vi har i Danmark. Støtten sikrer nemlig, at økonomi aldrig må begrænse uddannelse. SUen skaber vækst, beskæftigelse og udvikling.

Som politikere, socialister og uddannelsesnørder er det os bydende nødvendigt at beskytte SUen. Selvfølgelig skal vi sikre, at alle kan tage en uddannelse uanset forældrenes formue.

Vi finder ærlig talt forslaget om lånebaseret SU en smule provokerende. Særligt når det kommer i kølvandet på endnu en Rockwool-undersøgelse, der understreger, at den sociale mobilitet halter. Som vi ser det, vil lånebaseret SU kun gøre problemet værre.

For det vil alt andet lige blive sværere for den ufaglærtes søn at få råd til at tage en kandidat, end det vil for lægens datter. Hvis vi skal gøre op med den sociale arvs blytunge lodder, kræver det en sammenhængende indsats. Fra grundskole til endeligt diplom. At fjerne SU på kandidaten vil skævvride mulighederne for at tage en lang uddannelse, og én ting er sikkert: Det vil ikke være akademikernes børn, der betaler prisen.

Dansk Erhverv mener, at den lånebaserede SU på kandidaten vil gøre det til en investering for den studerende at læse en kandidat. Men vi har virkelig svært ved at forstå, hvordan de studerende skal kunne investere uden et økonomisk indskud. Og hvor skulle det komme fra hvis ikke fra forældrene?

I SF vil vi aldrig støtte, at studerende skal gældsætte sig for at få en kandidat. Vi har en pligt til at bane vejen for mere lige uddannelse, og det gør os så ærgerlige, hver gang privilegieblinde færdiguddannede, som har deres på det tørre, glemmer, hvor hårdt det egentlig er for studerende at få enderne til at mødes.

For helt ærligt, Dansk Erhverv. Pasta med ketchup og dåsetun. En etværelses lejlighed til 7.500 kroner. Fem år med underskud på kontoen. Halvsure sms’er fra banken og ondt i maven over igen at være nødt til at tage et SU-lån. Det synes vi virkelig ikke er en forkælet tilværelse.

De studerende skal ikke se kandidaten som en investering, de måske har råd til. Vi som samfund skal se SUen som en investering i arbejdskraft, vi har brug for.

Jacob Mark, undervisningsordfører SF, Astrid Carøe, uddannelsesordfører SF