Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Sex er godt. Sex er sundt. Men kan vi sige det samme om den danske seksualundervisning?

»Alt for længe har danske unge lidt under konsekvenserne af den mangelfulde seksualundervisning, der tilbydes på landets folkeskole,« mener Amnesty Youth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»I skal bruge jeres stemme«.

Fem velkendte ord, der udtales i hver tale og diskussion om unge og demokratiet.

Men hvad nytter det, når de, der ønsker, at vi deltager i debatten, lukker både øjne og ører, så snart vi åbner munden?

Siden september sidste år har vi i Amnesty Youth i samarbejde med Operation Dagsværk kørt en kampagne for en bedre og samtykkebaseret seksualundervisning i Danmark.

Alt for længe har danske unge lidt under konsekvenserne af den mangelfulde seksualundervisning, der tilbydes på landets folkeskoler; efterladt med en opfattelse af sex som værende udelukkende til for reproduktion eller som noget farligt, der kan give smertefulde og skamfulde sygdomme.

Det er ikke godt nok.

Vi mener – sammen med over 30.000 andre danskere, der har skrevet under på vores underskriftsindsamling – at seksualundervisningen i dag bør handle om så meget mere: grænser, samtykke, krænkelser, nydelse, seksualiteter, kønsidentiteter og krop.

Ydermere placerede 400 gymnasieelever ‘samtykke og hvad det betyder’ på førstepladsen i forhold til, hvad de mener, at seksualundervisningen skal indeholde, da vi i forbindelse med vores kampagnearbejde sendte spørgeskemaer rundt på de danske gymnasier.

I sidste ende bør seksualundervisning styrke alle unge i en positiv anerkendelse og forståelse for alle grene af sex.

Dog ser det ikke ud som om vores børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deler visionen om en bedre seksualundervisning, for da vi inviterede hende til en samtale, afviste hun os blankt.

Men det stopper os ikke. Vi bliver ved med at kæmpe for en kulturændring i vores samfund, og derfor overleverede vi 2. juni underskrifterne til Folketingets undervisningsordførere.

Nu er det på tide, at politikerne tager ansvar. De skal høre vores stemme.

Malene Boger Posselt, Freja Marthin, Anna Bille-Biggart, Line Junk Sandberg, Youth- og kampagneaktivister hos Amnesty Danmark