Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Selvstændige bliver straffet på pensionen

Ole Wiborg udbeder sig en forklaring på, hviorfor selvstændige erhvervsdrivende skal beskattes højere end alminddelige lønmodtagere, når det gælder pensionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Jeg er selvstændig og har gennem mange år opbygget en mindre konsulentforretning. Egentlig betragter jeg mig selv både som en god forretningsmand og som relativt snedig. Men den opfattelse er jeg nok nødt til at revidere. Gennem årene har jeg opsparet et overskud på et par millioner efter først at have betalt selskabsskat på mellem 22 og 25 pct. Dels for at have en vis kapital til investeringer og til at stå imod med i dårlige tider, og dels for at have en opsparing til pensionen.

Men det er nu klart for mig, at det er en rigtig dårlig idé at spare op i sin virksomhed – i hvert fald hvis man vil bruge opsparingen til pension. Hvis jeg hæver 300.000 kr. i udbytte som min pension, vil jeg i dag blive beskattet med 27 pct. af de første 54.000, og 42 pct. af det resterende beløb på 246.000 kr. Det svarer til en reel beskatning på 53 pct. af hele beløbet, da der allerede er betalt selskabsskat på minimum 22 pct.

Hvis jeg nu i stedet fik udbetalt min pension fra en opsparing i et pensionsselskab ville beskatningen kun være cirka 38 pct., en forskel på 15 pct.! Hvis udbytteskatten med et nyligt forslag sættes op til 45 pct., bliver forskellen på 17 pct. Det betyder i praksis, at mit rådighedsbeløb efter skat mindskes med ikke mindre end en fjerdedel.

Så kan man jo sige, at jeg bare kunne have indbetalt alt mit overskud i firmaet på en pensionsopsparing, og dermed få en lavere skatteprocent ved udbetaling af pensionen. Det harmonerer bare ikke rigtigt med at drive et selskab forsvarligt, og en lille egenkapital gør det ikke lettere f.eks. at låne i banken. Derfor: hvis der overhovedet er nogen tilbage derude, hører jeg gerne ansvarlige politikeres bud på rimeligheden i disse forskelle og om det skal være sådan fremover.

I øvrigt opstår fuldstændig samme problem med beskatning, hvis man i et regnskabsår har meget lav omsætning og derfor er nødt til at tage udbytte ud i stedet for løn. Så bliver man i praksis marginalbeskattet ved en indtægt over 54.000 kr.

Ole Wiborg, Birkerød