Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Selvfølgelig skal en ciskønnet mand kunne spille en transkønnet rolle

»Det forekommer helt absurd, at en skuespiller skal undskylde for at have udgivet sig for at være noget andet, end han er.« Her ses skuespilleren Eddie Redmayne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Eddie Redmayne blev i 2015 nomineret til en Oscar for sin rolle som den transkønnede hovedperson, Lili Elbe, i filmen »The Danish Girl«. Det affødte en masse kritik, at en transkønnet rolle blev spillet af en ciskønnet mand, og i et interview med The Times undskylder skuespilleren nu sin medvirken i filmen.

Det forekommer helt absurd, at en skuespiller skal undskylde for at have udgivet sig for at være noget andet, end han er. Det vidner om, at den kreative klasse og det internationale skuespillermiljø er blevet inficeret af en ekstremistisk identitetspolitisk bevægelse og befinder sig i en politisk korrekt osteklokke, fuldstændigt afskåret fra al sund fornuft og rationel tænkning.

Hvis man tænker tanken til ende, er det jo reelt set en underminering af hele skuespillergenren; pointen her er jo netop, at man foregiver at være en anden, end den man i virkeligheden er. Hvis man ikke må portrættere en transkønnet, medmindre man selv er det, hvor går grænsen så? Skal homoseksuelle så heller ikke kunne spille heteroseksuelle roller? Må transkønnede ikke spille ciskønnede roller? Er det kun flygtninge, der må spille flygtninge? Er det kun amerikanere, der må spille amerikanske roller?

Det er selve grundtanken, der er forkert, at arbitrære faktorer såsom hudfarve, køn eller seksualitet kvalificerer og diskvalificerer os som individer i forskellige sammenhænge. At disse faktorer skulle være et afgørende kriterium for at besidde bestemte job eller for at udtale sig og deltage i samfundsdebatten på lige fod med andre. Det er samme grundidé, som Black Lives Matter-demonstranter taler ud fra, når de påstår, at kun sorte må udtale sig om strukturel racisme og diskrimination – budskaber, man kan høre Pernille Skipper og Sikandar Siddique gentage i Folketingssalen.

Det er en farlig og diskriminerende tankegang, som går imod et helt grundlæggende liberalt og demokratisk princip; at individer skal bedømmes på det, de siger og gør, og hverken på baggrund af deres hudfarve, køn eller seksualitet.

Christian Holst Vigilius, landsformand for Konservative Studerende, Brønshøj