Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Sæt handling bag de ambitiøse klimamål

»Børn skal ikke være bange,« sagde Løkke under valgkampen. Det skulle han have tænkt på noget før – og handlet derefter. På billedet ses den svenske klimaaktivist Greta Thunberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Jeg havde en drøm. En lille dreng står og græder. Han holder en mand i hånden. Det er Lars Løkke Rasmussen (V), det er en politiker. De står ved en havn og ser det sidste skib sejle bort. Bag dem nærmer en voldsom skovbrand sig. »Jamen, du kan jo nok forstå, min ven,« siger politikeren til drengen, »at vi må jo først have dækning for udgifterne.«

»Børn skal ikke være bange,« sagde Løkke under valgkampen. Det skulle han have tænkt på noget før – og handlet derefter.

Hvis taget på mit hus er forfaldet og lækker efter års neglect og halvhjertet vedligeholdelse, bliver jeg nødt til at skifte det ud. At jeg ikke har pengene til den store renovering er selvfølgelig et problem, men det løser jeg ved at optage et lån på rimelige betingelser. Hvis jeg ikke sætter arbejdet i gang nu, vil det senere blive uforholdsmæssigt dyrt, eller huset må rives ned.

Løkke skulle selvfølgelig have lånt pengene til skibsbilletterne. Og for at speede udviklingen op må regeringerne låne sig til finansieringen. Det er sund fornuft.

Verden mangler ikke penge, den svømmer i penge. Men det er et problem, at pengene er koncentreret på relativt få hænder. Så den store politiske udfordring bliver at få kapitalmarkederne til at forstå, at også de på langt sigt vil have fordel af at finansiere den nødvendige indsats for at sikre vore børns fremtid. På rimelige vilkår, forstås.

Danmark kan selvfølgelig ikke gå enegang, EUs regler om balance i statsfinanserne må revideres, nye udfordringer kræver mod til nye fremgangsmåder.

Så kære Mette Frederiksen, kære støttepartier, vis mod. Sæt handling bag de ambitiøse klimamål. Carsten Hoff, København K