Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Sænk skatten på arbejde efter pensionsalderen og få folk til at blive på arbejdsmarkedet

»Hvis vi sænker borgernes skatteprocent med ti pct. for hvert år de bliver på arbejdsmarkedet – efter deres reelle pensionsalder, får vi med stor sikkerhed, forlænget den enkelte borgers forbliven i arbejdsstyrken,« mener Erik Nyengaard. Her præsenterer Mette Frederiksen præsenterer udspillet »De mest nedslidte fortjener også en værdig pension« 22. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Sådan løser man problemet med pensionsalderen

Personskatterne dirigerer store dele af borgernes adfærd. Det gælder i høj grad tidlig pension og krav vedrørende efterløn mv.

Hvis vi sænker borgernes skatteprocent med ti pct. for hvert år de bliver på arbejdsmarkedet – efter deres reelle pensionsalder – får vi med stor sikkerhed forlænget den enkelte borgers forbliven i arbejdsstyrken. Og vi behøver næppe at tale om en stigende, lovbunden pensionsalder.

Megen vrøvl omarbejdsudbud, tidlig pension etc. etc. forsvinder i den blå luft.

Erik Nyengaard, Gjern

Tilbage til fremtiden

Klimadiskussionen giver anledning til mængder af løsningsforslag og såkaldte scenarioanalyser. Jeg er vokset op i DDR (Østtyskland), der, som alle ved, var et gigantisk miljøsvineri. Ikke desto mindre var
det, der i dag fremstår som »grønne« tiltag, dagligdag for den almindelige befolkning. Plastposer forekom ikke i dagligvarehandelen. Man fik pakket indkøbene ind i sidste uges »Freie Presse« (et klassisk
DDR-antonym). Flyrejser kom ikke på tale, man måtte ikke forlade landet og indenrigsflyvning var kun for luftvåbnet.

Bilparken var minimal. For at skrives på venteliste til en bil, skulle den betales kontant her og nu, bilen kunne så leveres efter otte-ti år. Landbruget havde man stækket effektivt ved at tvinge bønderne ind i såkaldte produktionsfællesskaber, hvorefter produktionen faldt drastisk. Kød var luksus, at få godt oksekød krævede at man havde de rette forbindelser.

CO2-aftrykket fra import af f.eks. sydfrugter eller grønt uden for sæsonen, var lig nul. Man klarede sig med de lokale produkter, kartofler, gulerødder, ærter etc.

Jeg troede at have lagt alt dette bag mig.

Jørn Hendel, Hørsholm

SF er vel et borgerligt parti?

I forbindelse med en debatartikel af Troels Heeger om de rødes jerngreb om Danmarks højskoler, kan man spørge, om SF ikke blot er et borgerligt parti? Hvad vil det sige at være borgerlig og venstreorienteret i dag? Hvor er den virkelige, dybe mangel på kompatibilitet? Jeg strækker mig ikke længere end til, at der måske er tale om to typer borgerlighed. Det hører jo med, at SFere standsmæssigt blot er lønmodtagere, middelklasse, måske med en overvægt af offentligt ansatte.

Der er ikke nogen nuværende arbejderkultur, som kan definere partiet som venstreorienteret. Såsom at det er et parti af manuelle arbejdere nede i samfundshierarkiet, der via nye sammenhold, forenet i retfærdig kamp for rettigheder, er ved at rejse sig, sådan som det var tilfældet med arbejderklassen for 100 år siden.

Standsmæssigt er SFere vel bare middelklasseborgere. Endda ofte med mere overskud end de fleste.

Sebastian Nils Swiatecki, Ryomgård

Uløkkeligt endeligt

Hvor er det beskæmmende, at al den utilbørlige Lars Løkke-bashing er lykkedes for smålige, uforstandige Venstrefolk. Utaknemmelige for blandt andet de yderligere vundne ni mandater, som landets dygtigste politiker, Lars Løkke Rasmussen - for ham var det – skaffede partiet. Stemt på af vælgere, der åbenbart ikke havde noget imod ideen om et bredere S/V samarbejde over midten. At lytte til vælgerne har man ikke gjort.

Lotte Tegner Freddie, Rungsted Kyst

Unøjagtighed i TP-quiz

I lørdags havde Berlingske i Trivial Pursuit-quizzen igen spørgsmålet om, hvorvidt vand føles koldere end luft ved samme temperatur. Det mente svaret var tilfældet, men det kommer helt an på temperaturen. Sandt, at det føles koldere at hoppe i havet om vinteren end at stå ved bredden, men føles kogende vand også koldere end luften fra en varm ovn?

Som svaret skrev, så isolerer luft, men der stod også, at vand trækker varme, hvilket er misvisende. Vand leder varme. Hvis det er koldere køler det og er det varmere opheder det.
Nøgleordet er specifik varmeledningsevne for de videre interesserede.

Emil-August Torp, Holte

Brev til Venstre

Hvad er det da for en flok Venstrefolk, der sidder rundt omkring, og opfører sig så uværdigt? Man prøver at lære børn, at de ikke skal mobbe, og så kan de se, hvordan voksne mennesker agerer.
Der er rigtig mange mennesker, der har stemt på Lars Løkke, og dem tramper man bare på. Jeg tror ikke at disse stemmer flytter over til den flok mobbere, der fører sig frem.

Jeg håber, at der kommer et fornuftigt menneske i spidsen for Venstre, men han får da ikke meget at skulle have sagt med den flok i baglandet.

Birgit Larsen, Hedehusene