Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Sælg Grønland til Trump

Foto: STEEN ULRIK JOHANNESSEN

Vi har en måned til at forberede et kæmpe salgsfremstød over for Trump & Co. Vindmøller, insulin, ost, møbler osv. sælges i forvejen succesfuldt af vore professionelle eksportfolk, men hvad med at sælge noget til amerikanerne, som de måske ikke har erkendt endnu, at de faktisk burde eje?

Jeg tænker naturligvis på Grønland! Øen vil i de næste mange år blive en større og større hovedpine for Danmark. Russerne og kineserne øger deres indflydelse og interesse kraftigt for Grønland og hele det arktiske område, og det kan amerikanerne naturligvis ikke sidde stille til. Én ting er Thulebasen, men en anden ting er boots on the ground og ikke mindst alle de specielle råstoffer, der er i hele området. Kun hvis amerikanerne øger deres tilstedeværelse i området, vil de andre nationer kunne holdes på afstand og tilsikre en demokratisk stabilitet.

Danmark har ikke en realistisk mulighed for at sikre sin suverænitet deroppe i isen, og grønlænderne vil i forvejen allerhelst slippe af med Danmark så hurtigt som muligt. De ønsker og har brug for en langt stærkere hovedsponsor, og her kan kun amerikanerne komme på tale. De ved det blot ikke endnu, så sælg Grønland til dem – vi gjorde det i 1917 med de Vestindiske Øer for 25 millioner dollars. I dagens penge svarer det nogenlunde til det årlige bloktilskud på ca. fire milliarder kroner. Trump er forretningsmand, så hvis man sælger ideen om et nyt Trump Tower i Nuuk til ham, skal salget nok komme i hus. Om prisen så skal være 4, 40 eller 400 milliarder, må forhandlingerne afgøre.

Danmark vil undgå en masse fremtidige hovedpiner og spare en masse penge, amerikaneren får rådighed over et meget vigtigt strategisk område og grønlænderne får en rig hovedsponsor, der i forvejen har masser af erfaring med at samarbejde med et oprindeligt folk, f.eks. the Navajo Nation. En win-win situation, og hvem kan sige nej til det?

Så ærede nye regering, her har I chancen for virkelig at gøre en forskel. Når I kan sælge ideen om en mindretalsregering, så kan I vel også sælge en klump is? Ja ja, man har vel lov at drømme. Preben O. Nilsson, København Ø