Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Sådan laver henholdsvis socialdemokraten, marxisten og kapitalisten pølser af deres dyr

Inden man sætter sit kryds til valget, bør man tænke lidt over konsekvenserne af de respektive politiske ideologier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Tre modeller før valget

Vi skal snart til valg, og tre modeller har været oppe i tiden som vi husker den. Det kan illustreres med tre situationer:

Der er en gård med en tyr og tre køer. Den tilhører en bonde.

1) Socialdemokraten slagter alle fire og giver dem en tur i en pølsefabrik - derefter fordeles pølserne, det hedder omfordeling, men der er intet til fremtiden.

Den sidste repræsentant for denne linje var den velmenende, men inkompetente Anker Jørgensen, hvis marxistiske lærebog havde dogmet om, at ejendom er tyveri.

2)  Marxisten stjæler alle fire, slagter dem og dræber bonden. De tre af de fire ligger og rådner ved vejkanten og bliver ikke afhentet til forarbejdning. Pølserne af den sidste ko sætter partibosserne til livs, mens alle i nærheden sættes til slavearbejde på pølseriet og skal synge lovsange for »partiet«. For nu over 30 år siden havde dette system støtte også hos os blandt venstrefløjen og nogle sølle skrog, der kaldte sig akademikere.

3)  Frimarkeds-mennesket, kapitalisten, hvad gør han? Ja, han fører da tyren sammen med køerne, så der kan komme kalve. Det 20. århundrede er bag os. Hvorfor var det så svært?

Johannes Pragensis Thulstrup, København

Supersygehus uden motorvej?

Luften svirrer for tiden med nødvendige og unødvendige projekter for vej og bane. Det undrer mig, at jeg ikke endnu har set flg. argument for en videreføring af Hillerødmotorvejen: Lige nu forbinder en livsfarlig motortrafikvej i 3 spor Allerød og Hillerød. Det betyder, at ambulancer i udrykning af og til kører over i det modsatte spor til livsfare for andre trafikanter. Man har hidtil udskudt udbygningen af dette vejstykke. Vi taler om Danmarks mest trafikerede ikke-motorvej. Det er en vej, der fører op til det kommende supersygehus i Hillerød. Se at få udbygget den vej. Her kan vi redde liv, både de trafikerendes og patienternes i ambulancerne.

Bo Lillesøe, Birkerød

Sundhedsreform

Omkostningerne for det øgede medicinforbrug og manglen på læger de næste cirka ti år vil af følgende grunde umuligt kunne overvindes med en ny sundhedsreform, hvis vi ikke - omgående - sætter ind med en helt ny radikal form for forebyggelse mod især diabetes og hjertesygdomme.

Kendsgerningerne er, at der i 2025 vil være 40 pct. flere af os, der er over 80 år og at vi kræver fem gange hyppigere lægehjælp end resten af befolkningen. At 60.000 endnu ikke ved, at de har type 2-diabtetes. Og at 300.000 skønnes at have forstadiet til type 2-diabetes. Hertil kommer, at diabetes meget ofte er forstadiet til blodpropper som vil kunne forebygges ved rettidige kontrolscanninger.

Steen V. Skånstrøm, Nærum

Børneangst

Amalie Lyhnes indlæg 21. marts sætter skolebørnenes angst for klimaet i perspektiv. Tak for det. Det er for øvrigt ikke første gang, pressionsgrupper har held med at skabe angst hos mennesker, også børn. I en radioudsendelse for et par år siden sagde en af de medvirkende om sin opvækst på Amagers østkyst i 1980erne: »Jeg var sindssygt bange for Barsebäck. Jeg tjekkede, dengang jeg var helt lille, hvordan vindretningen var, altså i forbindelse med Barsebäck, fordi vi boede så tæt på«.

Den angst, som her illustreres, medvirkede til, at vi ikke fik atomkraft, og at Barsebäck blev lukket i utide, til skade for klimaet. Så nu har nutidens børn mere grund til at være angst! Angst betyder altid, at nogen søger magt. Det lykkes ofte.

Bertel Lohmann Andersen, Kgs. Lyngby

EU eller Europa?

Brexit bliver ikke udsat i tre måneder, men kortere, for at undgå, at England kan stemme og få delegerede ind i EUs parlament. Medierne forvirrer imidlertid folks forståelse, når de ikke bruger de rigtige betegnelser. Det hedder ikke Europa-Parlamentet, men EU-Parlamentet. Der er flere europæiske lande, som ikke er medlemmer af EU. Ligeledes burde den danske Europabevægelse hedde EU-bevægelsen. Det er mangel på respekt og næsten diskriminerende at bruge betegnelsen »Europa«, når man  samtidig udelukker de europæiske lande, som nok vil samarbejde, men ønsker at bevare deres fulde selvbestemmelse.

Christian Kjellerup Hansen, Frederiksværk