Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

S og V: Drop karnevallet og træk i arbejdstøjet

Foto: Liselotte Sabroe

Kommentatorer, kloge åger og flere S- og V-politikere har travlt med at lægge ideen om en SV-regering i graven. Det hedder sig, at holdningsforskellene er voldsomme – socialdemokraten Peter Hummelgaard taler om for store »ideologiske« kløfter mellem partierne.

De pågældende gambler med vælgernes korttidshukommelse. Realiteten er, at der ikke er noget parti, Socialdemokratiet stemmer mere sammen med i Folketinget end Venstre. Seneste opgørelse viser, at i 90,55 pct. af afstemningerne stemmer S som V.

I virkeligheden er folketingsvalget at sammenligne med et karneval. Hvor V og S »klæder sig ud« som hinandens dødsfjender: De ubetydelige meningsforskelle piskes op.

Bag Socialdemokratiets hårdnakkede afvisning af en SV-regering ligger, at partiet står til at vinde valget: Hvorfor i alverden skulle man så dele fangsten i form af ministerposter, kommissærpost etc. Det er udtryk for, hvad min gamle ven, nu afdøde folketingsmedlem Ove Fich kaldte »Polik« – politisk logik…

Men glem ikke, at når socialdemokraterne vågner op efter valgsejren, bliver det med ubændige tømmermænd: En S-regering vil komme til at føre en yderst usikker tilværelse på yderligtgående partiers nåde. Resultat: Kaos og ustabilitet.

Svaret bør være en SV-regering, der vil give den nødvendige og stærkt savnede stabilitet. En gevinst ved en SV-regering vil også være, at den kan sammensættes af de skarpeste og mest talentfulde politikere fra de to partier. Det vil være en regering, hvor kompetencen kommer i højsædet.

Det er på tide, at både S og V viser, at de evner at sætte hensynet til Danmark over snævre partiinteresser. Det parti, der har fået flest stemmer, bør sætte sig på statsministerposten og som landet ligger, vil Mette Frederiksen blive statsminister. I så fald vil Løkke Rasmussen vise sig at blive en aldeles fremragende udenrigsminister. Erik Boel, tidligere international sekretær i Soc.dem.